Premium Lock Inderdaad, box-3 heffing is forfaitaire poppenkast

13 september 2020Leestijd: 2 minuten
Hans Vijlbrief (D66), staatssecretaris van Financiën. Foto: Laurens van Putten/HH

Het Register Belastingadviseurs stelt voor om de vermogensrendementsheffing af te schaffen, en weer een vermogensbelasting in te voeren. Het noemt de box 3-heffing met zijn forfaitaire rendementen ‘een poppenkast’. En daarin hebben de belastingadviseurs gelijk, schrijft Jeroen van Wensen.

Een stelsel dat de werkelijke vermogensinkomsten belast, zal de komende jaren niet kunnen worden ingevoerd. Werkelijk ontvangen rente, dividend, waardestijging van het huis? Te ingewikkeld voor de Belastingdienst om dat allemaal te verwerken. Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief (D66) zei voor de zomer tegen de Tweede Kamer dat het wel tien jaar duurt voordat zo’n systeem kan worden ingevoerd.

Dus blijft de box 3-belasting met zijn heffing over fictieve vermogensrendementen voorlopig nog wel even van kracht. Dat vinden belastingadviseurs die zijn aangesloten bij het Register Belastingadviseurs geen goed idee. Van de 7.000 leden vulden 1.500 een enquête in. Een meerderheid stelt voor terug te grijpen op een vermogensbelasting, zoals Nederland die tot 2001 ook kende.

Feitelijk verschilt de vermogensrendementsheffing niet van een echte vermogensbelasting. In het huidige stelsel wordt eerst een fictief rendement over bijvoorbeeld het spaarsaldo berekend, en daarover wordt een tarief van 30 procent geheven. Indirect betaal je zo al gauw meer dan 1 procent over het vermogen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw