Ik zou bijna uit recalcitrantie de Grijze Wolvengroet brengen

06 juli 2024Leestijd: 4 minuten

Er is ophef over de groet die de Turkse voetballer Merih Demiral bracht. Maar waarom niet over iets veel ergers: laffe bestuurders geven uw belastinggeld graag uit aan de extreem-rechtse Grijze Wolven. Dat schrijft Zihni Özdil.

Er gaan miljoenen guldens subsidie naar dekmantelorganisaties van de extreem-rechtse Turkse beweging Grijze Wolven.’ Aldus dagblad Trouw in 1997.

’Is het college bereid deze subsidie(s) per direct stop te zetten, nu duidelijk is gebleken dat deze organisaties gelieerd zijn aan de Grijze Wolven, en niet integrerend bezig zijn?’ vroeg de Haagse SP in 2003. Het antwoord van de burgemeester en wethouders:

‘De gemeente geeft subsidie aan de Turkse Culturele Stichting in Den Haag voor sociaal culturele activiteiten die integratie in de Haagse samenleving bevorderen (bijvoorbeeld taalles, computercursussen, sport). De opstelling van een organisatie over zaken die primair de binnenlandse aangelegenheden van het herkomstland betreffen, speelt in beginsel geen rol bij de beoordeling van een subsidieverzoek.’

In de afgelopen dertig jaar verschenen talloze beleidsdocumenten die de steun van de Nederlandse overheid aan extreem-rechtse, racistische, fascistische Turkse nationalisten rechtvaardigen. Zelfs onthullingen hadden hier geen invloed op.

In 1997 schreven journalisten Stella Braam en de inmiddels overleden Mehmet Ülger een boek over de aanwezigheid van de Grijze Wolven in Nederland. Hun journalistieke onderzoek onthulde gedetailleerd hoeveel dekmantelorganisaties van de Grijze Wolven er actief zijn in Nederland. En hoe deze op verschillende manieren steun ontvangen van de Nederlandse overheid.

Ongekende onverschilligheid

Voor de zekerheid benadruk ik dat hier geen naïviteit of onwetendheid in het spel is. Zoals het antwoord van het Haagse college aan de SP in 2003 klip en klaar duidelijk maakt, weten Nederlandse bestuurders heel goed dat ze steun bieden aan extreem-rechtse Turkse (mantel)organisaties.

Ongekende onverschilligheid is hier de drijvende kracht. Dat ze daarmee met uw belastinggeld de Grijze Wolven de spreekwoordelijke wapens geven om generaties Turks-Nederlandse kinderen te vergiftigen met hun haatideologie, vinden ze helemaal prima. Laat ze maar verzuipen, zeggen ze in ambtenarenjargon.

Want ook Braam en Ülger liepen met hun bevindingen langs gemeentes. Om te vragen waarom ze doorgingen met het subsidiëren van Grijze Wolven. Ook zij kregen als antwoord, vrij letterlijk: ‘Laat die Turken maar in hun eigen cultuur.’

Groot en machtig

En vergis u niet. Het subsidiëren gaat tot op de dag van vandaag door. Neem bijvoorbeeld het schokkende rapport van de website Doorbraak uit 2020.

Een greep uit de conclusies:

‘Uit ons onderzoek blijkt dat Grijze Wolven-organisaties in Nederland de weg naar gemeentelijke subsidies nog steeds goed weten te vinden en de institutionele taal waar gemeenten gevoelig voor zijn perfect beheersen. Hun brieven en mails aan gemeenten staan bol van termen als “integratie”, “participatie”, “emancipatie”, “dialoog”, “sociale cohesie” en “wederzijds begrip”.

‘Daarmee trekken zij nog altijd heel wat gemeenten over de streep in hun verzoeken om subsidie of een andere vorm van steun, en weten zij hun extreem-rechtse en ultra-nationalistische idealen goed te verbergen (…) Opvallend is dat veel gemeenten geen principiële houding aannemen ten opzichte van lokale Turkse Federatie Nederland-afdelingen (Grijze Wolven).

‘Het gaat namelijk om autoritaire, antidemocratische en ultra-rechtse organisaties. Ook ontbreekt het de gemeenten aan alertheid, zelfs als er duidelijke aanwijzingen zijn dat het gaat om organisaties met een dubieuze ideologie. Zo zagen ambtenaren van de gemeente Rotterdam bijvoorbeeld een afbeelding van een wolf in een verenigingsruimte.’

In Duitsland is het niet veel beter, op zijn zachtst gezegd. Ook daar kregen de Grijze Wolven decennialang, onder meer via mantelorganisaties, steun van de Duitse overheid.

Het belastinggeld van de Duitse burger heeft het Turkse fascisme geen windeieren gelegd. Volgens de Duitse geheime dienst zijn de Grijze Wolven de grootste en machtigste extreem-rechtse organisatie in Duitsland.

Hoe werkt dat in die hoofden?

Welnu, hoor ik u denken, waarom schrijft u dit allemaal nu op, drs. Özdil?

Dat heeft, dierbare lezers, te maken met het EK voetbal. Na een doelpunt tegen Oostenrijk bracht de Turkse voetballer Merih Demiral de Grijze Wolvengroet. Zeg maar gerust een soort Turkse equivalent van de Hitlergroet.

De Duitse overheid reageerde geschokt. Onder druk daarvan gelastte de UEFA een onderzoek in. En Demiral is inmiddels geschorst voor de wedstrijd tegen Nederland vanavond.

Ik zal van mijn hart geen moordkuil maken en eerlijk toegeven dat ik hier ontzettend narrig van word. Hoe werkt dat in die Duitse en Nederlandse hoofden? Als Demiral de Grijze Wolvengroet brengt in het stadion, wordt hij gestraft. Maar als hij de Grijze Wolvengroet brengt aan het subsidieloket, krijgt hij volop gratis belastinggeld?

Ik trek deze ondraaglijk lege hypocrisie en nepmoraliteit niet meer. Dermate zelfs dat ik nu gewoon honderd procent achter Demiral sta. Zolang Duitsland en Nederland de Grijze Wolven subsidiëren, heeft de beste man het volste recht om overal in beide landen de Grijze Wolvengroet te brengen.

Het siert hem juist enorm dat hij er géén subsidie voor vraagt. Daarmee toont hij zich vele malen chiquer dan al die laffe bestuurders die willens en wetens uw zuurverdiende belastinggeld weggeven aan extreem-rechtse Turkse organisaties.

Ik sta zelfs op het punt om uit recalcitrantie bijna zelf de Grijze Wolvengroet te brengen.

Bijna, schrijf ik niet voor niks.

Het is dat geen Turkse nazi ben.