Waar halen de IS-terroristen al die miljoenen vandaan?

De Islamitische Staat (IS) is niet alleen angstaanjagend, maar ook nog eens steenrijk. Hoe financiert de terreurbeweging de onvoorstelbare gruweldaden en uitbreiding van het veroverde gebied?

De jihadisten zouden naar schatting 2 miljard euro bezitten. Het geld komt op verschillende manieren binnen: van het leegroven van banken tot het succesvol exploiteren van veroverde olievelden.

Rijke donateurs

De opmars van de terreurbeweging begin deze zomer komt niet zomaar uit de lucht vallen. Lang voordat de bebaarde terroristen met zwarte vlaggen en jeeps aan hun veroveringstocht begonnen, hadden ze hun financiële zaakjes al goed voor elkaar, met de aantrekking van belangrijke, rijke donateurs.

Maar wie er nu precies achter die geldstromen zitten, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk groeide IS op particuliere financiering vanuit de Arabische Golfstaten als Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar – landen die net als IS soennitisch zijn. Het gaat hier om rijke lieden die ‘zakken met geld’ naar Turkije laten vervoeren, om de miljoenen vervolgens te overhandigen aan de terroristen, schrijft de BBC.

Dit zou vooral zijn gebeurd in 2012 en 2013, vanwege de strijd tegen de Syrische president Bashar al-Assad, die een doorn in het oog is van veel soennieten in de Golfstaten: hij spant namelijk samen met het sjiitische Iran en Hezbollah.

Belasting

IS heft in de veroverde gebieden in Irak en Syrië belasting. Ook verdient de terreurgroep flink geld met het leegroven van banken. Zo werd bij het binnentrekken van Mosul in het noorden van Irak de grootste financiële instelling beroofd, Daarbij werd 400 miljoen dollar buitgemaakt – al zijn er ook berichten uit regeringskringen in Bagdad dat die roof nooit heeft plaatsgehad.

Ook ontvoeringen van westerlingen leveren geld op. De Amerikanen betalen niet, Europese landen als Italië, Frankrijk en Spanje zijn daar wel toe bereid.

Olie

Maar de belangrijkste geldstroom wordt gevormd door de infrastructuur. De IS-terroristen zorgen ervoor dat de elektriciteitsvoorziening ogenblikkelijk bij verovering van een dorp of stad in hun handen is.

Ook heeft de terreurgroep de macht over verschillende grote olievelden in Syrië en Irak. De gewonnen olie wordt verkocht aan schimmige tussenpersonen in de regio, die het dan weer doorverkopen aan grotere spelers. IS exporteert 9.000 vaten olie per dag met elk een waarde van 25 tot 45 dollar.