‘Maak van ons geen Venezuela’: waarom de Brazilianen protesteren

'AFP'

De straten van ten minste vijftig steden verspreid over Brazilië kleurden zondag feestelijk geel, groen en blauw, de nationale kleuren van het Zuid-Amerikaanse land. Honderdduizenden betogers gingen vreedzaam de straat op om hun ongenoegen luidkeels te laten horen.

‘Ik houd van mijn land Brazilië. Maar ik heb genoeg van de corruptie. We zijn die corruptie allemaal zat,’ zegt een betoger in Sao Paolo tegenover CNN.

Het maakt volgens hem niet eens uit van welke politieke partij je bent. Wat we gemeenschappelijk hebben, ‘is dat we niet langer willen worden beroofd’.
http://www.youtube.com/watch?v=Ad4VTYZV1yU?feature=player_detailpage

Omkoopaffaire

Het grote land, dat zich vrijwel over het hele Zuid-Amerikaanse continent uitstrekt, heeft te maken met een omvangrijk corruptieschandaal bij oliebedrijf Petrobras, waarin de staat een meerderheidsbelang heeft.

De omkoopaffaire in en rond het bedrijf zou hebben plaatsgehad onder toeziend oog van veel personen die banden hebben met de regering van president Dilma Rousseff. Het gaat om onder anderen senator Gleisie Hoffmann, de ex-stafchef van de president, en de voormalige minister van Energie, Edison Lobão.

Aan het rollen

De zaak kwam pas echt aan het rollen toen twee betrokkenen bij het bedrijf, waaronder ex-directeur Roberto Costa werden aangehouden. Hij bracht vorig jaar naar buiten dat bouwbedrijven 3 procent extra rekenden op contracten en grote hoeveelheden geld in eigen zak staken.

Ook zouden tientallen politici en bestuurders smeergeld hebben aangenomen van hooggeplaatste personen binnen Petrobras in ruil voor politieke steun. De Braziliaanse justitie is een onderzoek begonnen.

Inflatie

Hoewel Rousseff – tijdens corruptiepraktijken zelf voorzitter van het staatsoliebedrijf – (nog) niet wordt meegenomen in dit strafrechtelijk onderzoek, richt de woede van sommige betogers zich wel tegen haar.

Dat heeft met meer dan alleen corruptie te maken. Haar regering verliest snel aan populariteit, ondanks dat zij vorig jaar oktober werd herkozen. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar koelt de eens zo sterke economie flink af en stijgt de inflatie.
https://twitter.com/petergelling/status/577393947351207937

Volkslied

De demonstrerende Brazilianen vinden dat zij de dupe zijn van de hogere belastingen, gekorte pensioenen en de gestegen prijzen van goederen. Tijdens de demonstraties werd, tussen het zingen van het volkslied door, door een aantal ‘weg met Dilma!’ geroepen.

Veel betogers komen uit de hogere, welvarende klasse, die traditiegetrouw weinig opheeft met het socialisme van Rousseff, en haar voorganger Luiz Inácio Lula da Silva, beter bekend als Lula. ‘Ik wil niet dat mijn land verandert in een Venezuela, we willen geen autoritaire overheid,’ klinkt het uit de mond van een protesterende Braziliaan, die met een meegenomen spandoek waarschuwt voor het ‘communisme’.