Alle pogingen die we ondernemen om de oorlog in Syrië te stoppen, worden door de Russen ondermijnd. Hun bombardementen maken Islamitische Staat (IS) en dictator Bashar al-Assad alleen maar sterker.
Dat zijn de woorden van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond, op bezoek in een vluchtelingenkamp voor Syriërs in Zaatari, Jordanië.
At Zaatari refugee camp in #Jordan seeing how UKgovt is supporting #Syrian refugees. #SupportSyrians pic.twitter.com/zJCRc2R2gD
— Philip Hammond (@PhilipHammondUK) February 1, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Verwijt
De Britten zijn duidelijk gefrustreerd over de ‘lippendienst’ die de Russische president Vladimir Poetin bewijst aan de vredesonderhandelingen. ‘De Russen zeggen: “laten we praten” en dan blijven ze maar praten. Het probleem met de Russen is dat ze onderwijl bombarderen en dat ze het regime van Assad blijven steunen,’ aldus Hammond, die tijdens zijn verbale aanval op het Kremlin op zo’n 9 kilometer van de grens met Syrië stond.
‘Minder dan 30 procent van de Russische luchtaanvallen is op IS-doelen, de rest valt op de “gematigde” oppositie. Het zorgt er allemaal voor dat de terreurbeweging op de grond alleen maar aan kracht wint – precies het tegenovergestelde van wat de Russen zeggen te willen bereiken, namelijk de vernietiging van IS,’ is Hammonds verwijt. Hij beschuldigt Rusland er tevens van een nieuwe vluchtelingenstroom op gang te brengen. De Russische interventie in Syrië zorgt er volgens Hammond voor dat mensen die in de kampen zitten, niet terug kunnen keren, terwijl steeds meer mensen vanuit het zuiden van Syrië de grens oversteken op zoek naar veiligheid.
Ondoorgrondelijk
We weten niet wat Poetin allemaal van plan is, niemand weet wat er in zijn hoofd omgaat, zegt Hammond: ‘Het maakt niet uit hoeveel je naar hem kijkt, want je kan immers niets zien: hij is volkomen ondoorgrondelijk.’
Intussen wordt in het Zwitserse Genève een heel voorzichtige poging gedaan om de strijdende partijen wat dichter tot elkaar te brengen. Het gaat vooral om verkenningsgesprekken. Gisteren stond een bijeenkomst tussen de Syrische oppositie en de diplomaten van de Verenigde Naties (VN) op de agenda.
Vandaag zal een afvaardiging van de Syrische regering aanschuiven bij de VN. Op basis van de uitkomst van deze gesprekken, zal de oppositie besluiten of ze formeel deelneemt aan het vredesoverleg, zegt woordvoerder Salim al-Muslat, schrijft de BBC. Dat betekent dat er wellicht ook rechtstreeks kan worden gesproken met het bewind van Assad. Om de overlegronde een beetje succesvol te laten verlopen, moet Rusland ‘onmiddellijk’ stoppen met de bombardementen op ons, aldus de woordvoerder.