Premier Mark Rutte zal volgende maand een officieel bezoek aan China brengen. Hij moet wel een paar panda’s mee naar huis brengen.
Het is tegenwoordig in Beijing een gaan en komen van hoogwaardigheidsbekleders. Ieder land wil een graantje meepikken van het economisch succes van wat weleens de grootste markt ter wereld kan worden.
Woensdag waren maar liefst drie regeringsleiders tegelijk op bezoek: de premiers van Rusland, India en Mongolië.
Historische gebeurtenis
Op 15 en 16 november is het de beurt aan ‘onze’ minister-president Mark Rutte, met in zijn kielzog een grote handelsmissie. Hij zal in China worden ontvangen door zowel president Xi Jinping als premier Li Keqiang.
Het viel niet mee om een gaatje in de agenda van de Chinese leiders te vinden.
Hervormingen
Niet alleen omdat de hele wereld op bezoek komt. Maar ook omdat het aan de vooravond is van een van de belangrijkste politieke gebeurtenissen van dit jaar: het derde plenum van het Centraal Comité.
Dit orgaan van de communistische partij beslist over belangrijke benoemingen en de grote lijnen van het beleid. Naar verwachting zal premier Li daar belangrijke economische hervormingen aankondigen die duidelijk maken welke koers China’s leiderschap voor de komende jaren uitzet.
Indonesië
Er is door de Chinezen ruimte gevonden die aansluit bij het gewenste reisschema van Rutte. Van 18 tot en met 22 november is namelijk ook een bezoek aan Indonesië gepland. Hij moet dus alleen nog een leuke plek vinden om beide bezoeken te overbruggen.
Denk niet dat het bezoek een verplicht nummer is voor de Chinezen. Nederland is een belangrijke handelspartner.
Handelsbalans
De wederzijdse handel tussen beide landen bedroeg in 2012 circa 39,5 miljard euro. Alleen is die handelsbalans nogal scheef. We importeren voor bijna 32 miljard. Alleen uit Duitsland en België importeren we meer.
Maar we exporteerden in 2012 ‘slechts’ 7,6 miljard euro naar China. Dat is minder dan dat we aan Polen verkochten. China is momenteel onze zevende exportmarkt. Daar liggen dus kansen.
Pandapunten
Hoe kunnen we het succes van het Ruttes bezoek objectief vaststellen? Dat doen we met panda’s.
Schotland heeft er twee. Australië ook. Net zoals Frankrijk, Canada, Singapore, Thailand en Maleisië. Dierentuinen in die landen kregen in de afgelopen vijf jaar door China een pandapaar uitgeleend.
En dat is big business, want een leeuw of een olifant heeft iedere dierentuin in de wereld. Maar panda’s leveren extra bezoekers op.
Waarom kregen uitgerekend deze landen panda’s te leen en andere landen niet? Onderzoekers van Oxford University zien een verband met afgesloten zakendeals.
Zwart op wit
Schotland tekende in 2011 een megacontract met Chinese staatsoliemaatschappijen voor de overdracht van moderne boortechniek. Een paar maanden later liepen er twee panda’s in de Edinburgh Zoo.
Australië leverde uranium voor China’s kernreactoren, net zoals Frankrijk en Canada. En met Singapore, Thailand en Maleisië werden door China grote handelsverdragen getekend. De inkt van de overeenkomst is nog niet droog of de panda’s zijn al ingekrat op weg naar het vliegveld.
Het bezoek van Rutte is pas geslaagd te noemen als hij minstens twee panda’s in de wacht sleept.