Timmermans moet slim zijn achter de schermen, niet op het scherm

16 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

Als Timmermans zijn diplomatieke taak niet serieuzer gaat nemen en ophoudt zijn Facebook-volgers te behagen, kan het Nederland-Ruslandjaar inderdaad beter worden afgeblazen.

De mishandeling van de tweede man van de Nederlandse ambassade in Moskou dinsdagavond markeert het zoveelste dieptepunt in de Nederlands-Russische betrekkingen in dit ‘Vriendschapsjaar’.

Kamerleden van PvdA en D66 vinden dat de glans nu wel van het Vriendschapsjaar is verdwenen, en dat het resterende programma beter kan worden afgeblazen. Of dat het beste is, hangt vooral af van de diplomatieke kunsten van minister Frans Timmermans (PvdA). Hij speelde tot heden bepaald geen glansrol.

Halfhartig

Timmermans onderschat hoeveel kwaad bloed hij in Rusland heeft gezet met zijn opportunistische en ondoordachte optreden in de Greenpeace-kwestie. Nederlandse activisten enterden illegaal een boorplatform in Russische territoriale wateren, maar Timmermans sleept Rusland voor een maritiem tribunaal om hun vrijlating te eisen – en dan ook nog zijn ‘sorry-die-geen-sorry-is’ in de kwestie-Borodin.

Nadat Timmermans halfhartig (en wel erg laat) zijn excuses aanbood voor de arrestatie van de Russische diplomaat Dimitri Borodin, plaatste hij het nummer Non, je ne regrette rien op Facebook. Nee, hoor, dat had helemaal niets te maken met de hoogopgelopen diplomatieke confrontatie met de Russen in de dagen ervoor, beweerde Timmermans. Jaja.

Plicht

Na het nieuws over de schandalige mishandeling van diplomaat Onno Elderenbosch gisteravond, surfte de bewindsman opnieuw naar zijn Facebook-pagina. Hij zegt de Russische ambassadeur te laten ontbieden omdat hij de verzekering wil dat de autoriteiten in Moskou hun verantwoordelijkheid nemen zodat ‘onze mensen’ daar veilig kunnen werken.

In de regel worden ambassades en residenties beschermd door het gastland. Maar Timmermans kan toch niet verwachten dat Nederlandse diplomaten in Rusland permanent beveiligers om zich heen hebben? Nederland beveiligde Borodin en de duizenden andere buitenlandse diplomaten toch ook niet?

Behagen
Excuses eisen van de Russische regering voor deze brute aanval op een Nederlandse diplomaat is misplaatst: Elderenbosch werd niet aangevallen door overheidsdienaren, maar door tot nu toe onbekende burgers. Dat maakt de Russische staat nog niet verantwoordelijk.

Wel kan Timmermans druk uitoefenen om de Russische autoriteiten de daders snel te vinden en te laten berechten. Dat moet hij persoonlijk doen, niet via sociale media.

Van een minister van Buitenlandse Zaken en oud-diplomaat mag worden verwacht dat hij weet hoe het diplomatieke spel wordt gespeeld: door achter de schermen druk uit te oefenen. Niet door kiezers en andere volgers te behagen op het scherm.