Er lijkt een zucht van verlichting door het Westen te gaan, met de verkiezing van Hassan Rohani tot nieuwe president van Iran. Maar een fris, nieuw gezicht is Rohani bepaald niet.
Na het ongeleide projectiel Mahmoud Ahmadinejad, die vooral uit leek op oorlog met Israël en de Verenigde Staten, breken er met de ‘hervormingsgezinde en gematigde’ Rohani mogelijk nieuwe tijden aan. Althans, dat is de hoop die klinkt uit de reacties wereldwijd.
Uitgesloten
In de aanloop naar de verkiezingen in Iran ging het er vooral over welke kandidaat mocht meedoen van opperste leider ayatollah Ali Khamenei, zoals iedereen weet de echte machthebber in Teheran.
Presidentskandidaten die wat meer vrijheid beloofden voor de Iraniërs, of een andere buitenlandse koers wilden, werden door de ayatollah in een vroeg stadium uitgesloten van deelname.
Het gevolg was dat Iran massaal op Rohani stemde – hij kreeg 50 procent van de stemmen. Van de zes voorgeselecteerde kandidaten viel Rohani nu eenmaal het meest in de smaak bij het volk, omdat hij in zijn campagne duidelijk afstand nam van de ‘extremistische koers’ van Ahmadinejad.
Rohani beloofde politieke gevangenen vrij te laten, burgerrechten te waarborgen en diplomatieke banden met Irans vijanden te herstellen.
Verandering
De 64-jarige Rohani is echter bepaald geen fris, nieuw gezicht in het Iraanse machtscentrum. Hij bekleedde hoge functies in het parlement, was de toponderhandelaar over het omstreden Iraanse nucleaire programma. En momenteel is hij hoofd van het belangrijkste adviesorgaan voor buitenlands beleid van ayatollah Khamenei.
Als Rohani echt zo van verandering houdt, waarom mocht hij dan meedoen van Khamenei?