Leider van Syrische oppositie dreigt met boycot vredesoverleg

22 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

De leider van de Syrische Nationale Coalitie heeft gezegd niet naar de vredesconferentie in Genève te willen komen, tenzij het doel ervan is president Bashar al-Assad uit de macht te zetten. Met zijn opmerking voert Ahmad Jarba de druk op de westerse en Arabische landen op, die de vredesonderhandelingen organiseren.

Volgens oppositieleider Jarba verliezen Syrische oppositiegroeperingen hun geloofwaardigheid, als ze onder internationale druk naar Genève komen zonder dat duidelijk is dat Assad zijn presidentschap verliest. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag.

Hague

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague is in Londen de gastheer van een top waar, in voorbereiding van geplande vredesonderhandelingen in november, verschillende landen en Syrische groeperingen aanwezig zijn. 23 november wordt genoemd als mogelijke ingangsdatum van een vredesconferentie in Genève, maar een officiële datum is nog niet bekendgemaakt.

Voor de gesprekken in Londen zei Hague dat het heel belangrijk is dat alle onderdelen van de Syrische oppositie deelnemen aan de vredesgesprekken.

‘Als zij niet meedoen doen dan hebben de Syriërs alleen nog maar te kiezen tussen Assad en extremisten,’ zei Hague op de radio.

Kerry

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft maandag gezegd dat alle partijen in het conflict een overgangsregering moeten kiezen. Hij gaf toe dat hij niemand kent die gelooft dat oppositiepartijen ermee in zullen stemmen dat Assad van zo’n regering onderdeel uitmaakt.

Kerry had voor de gesprekken in Londen een ontmoeting met Ahmad Jarba, de leider van de Syrische Nationale Coalitie, de samenwerking van oppositiegroepen uit Syrië. Het is onduidelijk wat de twee hebben besproken.