Nederland-Ruslandjaar onder druk na mishandeling diplomaat

16 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

Het feestelijk bedoelde Nederland-Ruslandjaar moet worden gestopt. Dat vinden politici van verschillende partijen.

Onder meer een staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 9 november zou moeten worden geannuleerd vanwege de houding van Rusland tegenover Nederland. Na de mishandeling van de tweede man van de Nederlandse ambassade in Rusland woensdag is voor veel politici de maat vol.

Lippenstift

Dinsdagavond belaagden twee mannen de Nederlandse diplomaat in zijn huis in Moskou. Ze deden zich voor als elektriciens en duwden en sloegen de man en bonden hem vast aan een stoel, waarna ze zijn huis overhoop haalden.

Ze schreven met roze lippenstift LGBT op een spiegel, een afkorting die wordt gebruikt voor het aanduiden van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. De diplomaat raakte lichtgewond.

Spoeddebat

Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66 heeft een spoeddebat aangevraagd over het Nederland-Ruslandjaar. Volgens hem zijn er ‘zoveel dingen gebeurd dat de glans definitief van het feestje af is’. 2013 kan niet langer een feestjaar zijn voor de betrekkingen van beide landen.

Sjoerdsma noemt de demonstraties in Nederland bij het bezoek van Poetin, de zaak-Dolmatov, de arrestatie van Greenpeace-activisten en de Russische klachten over Nederlandse zuivel, de Russische weigering om de dood van een Nederlandse cameraman te onderzoeken.

Begrotingsdebat

Ook PvdA-buitenlandwoordvoer Michiel Servaes heeft op Twitter laten weten dat het Nederland-Ruslandjaar wat hem betreft ‘on hold’kan. Hij wil eerst ‘opheldering en garanties voor veiligheid Nederlandse diplomaten’.

Ook CDA’er Peter Omtzigt wil ‘opheldering’, maar geen spoeddebat, omdat volgens hem het debat over de begroting ‘ook best belangrijk’ is, twittert hij.

VVD

VVD-Kamerlid Han ten Broeke heeft laten weten het ‘uitermate zorgwekkend’ te vinden dat een Nederlandse diplomaat is mishandeld in zijn eigen huis, maar hij wil de reactie van de Russische ambassadeur afwachten, die woensdag op het matje moet komen bij minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

De jongerenafdeling van de VVD is feller: ‘Nederland moet zich niet langer laten vernederen door Rusland’, schrijft de JOVD in een opiniestuk. ‘Alles bij elkaar opgeteld zou de regering geen ander besluit kunnen nemen dan het beëindigen van het Nederland-Ruslandjaar’, aldus de VVD-jongeren.