Steun voor doodstraf onder Amerikanen neemt af

Steeds minder Amerikanen steunen de doodstraf in de Verenigde Staten. Slechts 60 procent steunt nu de doodstraf, terwijl dit 23 jaar geleden nog 80 procent was.

Dat blijkt uit gegevens van opiniepeiler Gallup. Amerikaanse media meldden dinsdag dat het percentage voorstanders van de doodstraf het laagst is sinds 1972, toen was 57 procent van de Amerikanen voor.

Onschuldig

De verminderde steun kan in verband worden gebracht met het besluit van elf staten in 2000 om de doodstraf niet meer uit te voeren. Amerikanen maakten zich openlijk zorgen over het aantal ter dood veroordeelden die onschuldig bleken te zijn. Sinds 1964 worden verdachten bijna alleen nog maar geëxecuteerd voor moord of terrorisme.

De doodstraf wordt in 33 staten nog gehanteerd, zes staten hebben de doodstraf in 2006 uit het wetboek geschrapt. Vorig jaar werd de doodstraf 43 keer uitgevoerd.

Texas

De meeste executies hebben plaats in de Amerikaanse staat Texas. Van de ruim 1.300 uitgevoerde executies in de Verenigde Staten sinds de doodstraf er opnieuw werd ingevoerd in 1972, waren ruim 40 procent van de veroordelingen in Texas.

In sommige staten bepaalt de rechter of de verdachte ter dood moet worden veroordeeld, andere staten nemen die beslissing pas na het inwinnen van een juryadvies. In andere districten geldt uitsluitend het oordeel van de jury.

Methoden

Het verschilt per jurisdictie, de geldende rechtsmacht in een gebied, welke wetten er gelden op de executiemethoden die worden toegepast. De meest voorkomende methode is de dodelijke injectie. De elektrische stoel, die ook wel Old Sparky wordt genoemd, was daarvoor een gangbaar executiemiddel. Deze methode wordt zelden nog gebruikt.

De Verenigde Staten behoorden tot één van de acht landen waar de doodstraf werd toegepast op minderjarigen, maar in 2005 stelde het Amerikaanse hof de toepassing van de doodstraf vast op een minimumleeftijd van achtien jaar.