‘Brief van Timmermans is poging om Rusland te kleineren’

06 november 2013Leestijd: 2 minuten

Een brief van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aan de Tweede Kamer over het Nederlandse asielbeleid voor Russische lesbiennes, homo’s, bi’s en transseksuelen (LHBT’s) valt slecht in Rusland.

In de brief, waarin Timmermans vragen beantwoordt over het asielbeleid voor Russische LHBT’s staat onder meer dat ‘de situatie van LHBT’s in Rusland uiteraard wordt meegewogen bij de beoordeling van verzoeken om asiel’.

Kleineren

Het is een poging van Timmermans om ‘Rusland te kleineren’, zegt Russisch parlementslid Jelena Mizoelina. Zij was een van de ontwerpers van de Russische wet die ‘homopropaganda’ in het bijzijn van minderjarigen strafbaar stelt.

Ook het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zou kritiek hebben op de brief. Het ministerie is vooral niet te spreken over een zin waarin Timmermans de voortgang van gesprekken over visumvrij reizen tussen de EU en Rusland verbindt aan homorechten in Rusland.

Absurd

Timmermans had de vraag gekregen of Nederland ervoor zou pleiten de gesprekken over visumvrij reizen op te schorten, aangezien Rusland de mensenrechten zou schenden.

De minister geeft in de brief aan dat in de gesprekken ‘ruimte is ingebouwd om ook te kijken naar de mensenrechtensituatie’. ‘Dit grenst aan het absurde,’ aldus een bron binnen het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afsluiting

Minister Timmermans zal koning Willem-Alexander en koningin Máxima eind deze week vergezellen tijdens hun bezoek aan Rusland.

Zij gaan naar Rusland vanwege de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar. Het feestelijke jaar werd overschaduwd door allerlei ruzies, diplomatieke rellen en onenigheid tussen beide landen.