De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft toegegeven dat het land ‘te ver’ is gegaan met het in de gaten houden van burgers en regeringen. Kerry belooft beterschap.
De Verenigde Staten gaan hun spionage- en dataverzamelingsbeleid zo aanpassen dat mensen niet meer het gevoel hebben dat het land de technische kennis van zijn inlichtingendiensten ‘misbruikt’, zei Kerry via een videoverbinding op een conferentie in Londen, meldt de krant Financial Times.
‘In sommige gevallen, dat erken ik, net als de president, gingen sommige acties te ver. We gaan zorgen dat het in de toekomst niet opnieuw voorkomt,’ aldus Kerry, die stelt dat het verzamelen van data soms op de ‘automatische piloot’ gebeurde, zonder medeweten van het Witte Huis.
Kerry’s opmerking volgt na woedende reacties van Google en Yahoo op onthullingen dat de NSA op grote schaal gegevens aftapt van die internetbedrijven via het programma MUSCULAR. In tegenstelling tot bij het programma PRISM, wisten de bedrijven hier niets vanaf.
Vorige week werd bovendien bekend dat de NSA vanaf 2002 de mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft afgeluisterd. Klokkenluider Edward Snowden heeft in Moskou aan de Duitse parlementariër Hans-Christian Stroebele duidelijk gemaakt dat hij meer weet van dit afluisteren. Hij zou bereid zijn voor het Duitse parlement een verklaring af te leggen, maar dan zou Duitsland hem dezelfde voorwaarden moeten bieden als Rusland, dat de man die Amerikaanse staatsgeheimen lekte niet arresteert of uitlevert.