Maffiadreiging voor paus vanwege opschoning Vaticaan

13 november 2013Leestijd: 2 minuten

Paus Franciscus heeft zich niet populair gemaakt bij de Calabrese maffia. De Ndrangheta is erg nerveus over de door de Argentijnse paus ingezette opschoning van het Vaticaan en zou de kerkvader mogelijk wat aan willen doen.

Met die zeer ongewone waarschuwing komt openbaar aanklager Nicola Gratteri woensdag in de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano.

Opschoning

‘Deze paus is op de goede weg. Hij draagt een kruis van ijzer, hij ageert tegen luxe. Hij zet in op een complete opschoning. Wie zich tot nu toe heeft kunnen voeden met de macht en rijkdom van de kerk, wordt dan nerveus en raakt geïrriteerd,’ zegt de maffiabestrijder.

Volgens Gratteri zullen de maffiabazen het niet nalaten om, waar het kan, de nieuwe paus pootje te lichten.

Voetbal en god

De uitspraken van Gratteri zijn opvallend. Voor veel mafiosi zijn voetballers en god doorgaans heilige zaken die met rust gelaten moeten worden. Als vertegenwoordiger van god op aarde geniet de paus normaal gesproken respect bij de maffiaclans.

Maar de tijden zijn veranderd, zegt Gratteri. ‘De traditionele ‘godfather’ bestaat niet meer. De huidige maffioso is de investeerder, de witwasser, de man met macht. En het zijn deze types die jarenlang hebben geprofiteerd van banden met de kerk. Het is niet raar dat uitgerekend zij nerveus worden van deze paus.’