Paus Benedictus XVI is de afgelopen maanden zowel geestelijk als fysiek te veel afgetakeld om zijn ambt nog naar behoren uit te kunnen voeren. De kerkvader zag het daarom als zijn plicht om af te treden.
Dat heeft de perschef van het Vaticaan, Federico Lombardi, maandag tijdens een persconferentie bekendgemaakt.
Volgens de paus is het een beslissing van persoonlijke aard die hij, ‘in overleg met god’ heeft gemaakt.
Niet de schandalen
De woordvoerder onderstreepte dat de recente schandalen binnen de katholieke kerk niets met het aftreden te maken hebben. Benedictus zag de ‘tegenslagen’ juist als reden om door te gaan.
Volgens het canonieke recht hoeft een paus geen toestemming te vragen om af te treden. Toch is dit in de geschiedenis van het Bisdom van Rome slechts tweemaal voorgekomen. Paus Gregorius XII trad in 1415 terug onder dwang na het Westers Schisma en Celestinus V hield het in 1294 na zes maanden alweer voor gezien.
Vacature
Vanaf 28 februari om 20.00 uur zal de procedure rond de ‘vacante Apostolische zetel’ van start gaan. Dit betekent dat de kardinalen van de Rooms-Katholieke kerk in de Sixtijnse Kapel bij elkaar zullen komen tijdens een conclave om een nieuwe leider uit hun midden te kiezen.
Paus Ratzinger zal hier niet bij aanwezig zijn. Hij trekt zich terug in een klooster in Vaticaanstad.
Nederlander
Onder deze kardinalen is ook de Nederlandse kardinaal Wim Eijk. De kans is echter klein dat hij als paus zal worden gekozen. De Nederlander is met zijn 59 jaar veel te jong.
Lombardi zei te hopen dat rond de viering van Pasen een nieuwe paus zal zijn gekozen.