PKK-leider roept op tot ‘historisch’ staakt-het-vuren

Abdullah Öcalan, leider van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), roept op tot een wapenstilstand. Ook vraagt hij zijn circa 3.500 strijders om zich terug te trekken uit Turkije naar hun kampen in Noord-Irak.

‘Het is tijd voor een democratische oplossing,’ zegt Öcalan donderdag in een verklaring. Daarbij vraagt hij de steun van de Turkse overheid. ‘We willen het probleem oplossen zonder nog meer tijd en levens te verliezen,’ zegt Öcalan.

Reactie Erdogan

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan noemt de oproep van Öcalan ‘heel erg positief’. Hij deed dat donderdag in een persconferentie na zijn ontmoeting in het Catshuis met premier Mark Rutte.

‘Maar het belangrijkste is in hoeverre het toegepast en uitgevoerd gaat worden. Zodra dat gebeurt, zal het hele klimaat in Turkije en in de regio veranderen. Ik geloof daar oprecht in,’ sprak Erdogan.

Oproep

De verklaring van Öcalan werd voorgelezen door politici van de BDP, de politieke arm van de PKK. De leider zelf zit al veertien jaar vast op het gevangeniseiland Imrali.

Honderdduizenden Koerden waren donderdag in het zuidoosten van Turkije samengekomen om naar de oproep van hun leider te luisteren. ‘De aankondiging van dit staakt-het-vuren is een van de meest belangrijke stappen in de geschiedenis van dit conflict,’ vertelt historicus Mesut Yegen in de Britse krant The Guardian.

Vredesplan

De wapenstilstand is een deel van het vredesplan dat Öcalan enkele weken geleden voorstelde. Het is voor het eerst dat een Turkse premier en Öcalan openlijk met elkaar communiceren.

Vorige week liet de PKK als teken van goede wil acht Turkse gijzelaars vrij. PKK-leden die het niet eens waren met de toenaderingspoging bombardeerden toen een overheidsgebouw.

Vredesbesprekingen

Het is nog niet bekend of het Turkse leger na vandaag ook een staakt-het-vuren in acht neemt.

Als de wapenstilstand succesvol is, zal dat de vredesbesprekingen tussen de PKK en Turkije versterken. Het zou dan het einde kunnen betekenen van een conflict dat sinds 1984 meer dan 40.000 levens heeft gekost.

In zijn verklaring benadrukt Öcalan dat de Koerden geen onafhankelijke staat eisen, maar wel meer politieke en culturele rechten.