Indiase diplomaat ontvlucht Verenigde Staten na diplomatieke rel

09 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Een Indiase diplomaat in de Verenigde Staten heeft het land ontvlucht. De vrouw wordt verdacht van liegen over het salaris van haar kindermeisje en ze zou een valse werkvergunning voor haar hebben geregeld.

Khobragade heeft de Verenigde Staten op dringend verzoek van de autoriteiten verlaten. Zij is intussen met een vliegtuig teruggekeerd naar India.

Devyani Khobragade werd in december gearresteerd vanwege de beschuldigingen, wat leidde tot een diplomatieke rel tussen Amerika en India. Een diplomaat mag vanwege diplomatieke onschendbaarheid niet worden gearresteerd.

Diplomatieke status

Ondanks haar diplomatieke onschendbaarheid werd Khobragade toch aangeklaagd. De openbaar aanklager laat de rechtbank nu weten dat de vrouw inderdaad onschendbaar is en het land heeft verlaten, bericht ABC News.

Volgens de aanklager heeft Khobragade de diplomatieke status pas gekregen. Khobragade zou haar kindermeisje uit India slechts 500 dollar per maand betalen. Dat is amper 3,31 dollar per uur terwijl het minimumloon in New York 9,75 is.

De zaak kwam aan het licht toen het kindermeisje, Sangeeta Richard, zelf melding deed van de misstanden.

Rechter

De Indiase diplomatieke ontkent alle beschuldigingen. De aanklachten blijven nu staan totdat de 39-jarige Khobragade is teruggekeerd naar Amerika en ze voor de rechter kan verschijnen.

India en de Verenigde Staten hebben aangegeven dat zij ondanks de arrestatie van Khobragade ‘vrienden’ willen blijven. Zij willen hun goede relatie niet op het spel zetten vanwege ‘dit ene incident’.