Visum naar Rusland vlak voor Sotsji 30 euro duurder

09 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Wie vanaf volgende week maandag naar Rusland wil afrijzen, moet 30 euro meer betalen voor een toeristenvisum. De consulaire afdeling van de Russische ambassade besteedt de visumaanvragen uit aan een bureau dat 30 euro extra rekent voor de visumaanvraag.

Dat bevestigt de Russische ambassade na berichtgeving hierover op thepostonline.nl.

Extern bureau

De prijs (leges) voor een visum blijft 35 euro, zoals is afgesproken met andere landen in de Europese Unie, laat de tweede secretaris van de Russische ambassade aan elsevier.nl weten.

Maar per 13 januari zullen de reguliere visumaanvragen voor Rusland worden afgehandeld door het in Moskou geregistreerde Visa Handling Services (VHS), een visumbureautje om de hoek bij de ambassade. ‘Net als iedere andere touroperator of visumbureau rekent dit bureau verwerkingskosten,’ laat de ambassade weten. het VHS is ook al actief in onder meer België, Duitsland, Zwitserland en Italië.

Langere verwerkingstijd

Volgens de diplomaat blijft de consulaire afdeling van de ambassade wel gewoon open voor visumaanvragen die online via ambru.nl kunnen worden ingediend. Maar het consulaat heeft beperkte openingstijden en een langere verwerkingstijd dan het visumbureau.

Het lijkt geen toeval dat de maatregel wordt doorgevoerd vlak voordat veel Nederlanders naar Rusland zullen afreizen voor de Olympische Spelen in Sotsji. Het ‘trucje’ is overigens niet nieuw. China deed in 2008 hetzelfde.