China probeert uit alle macht herdenking slachting te voorkomen

Veiligheidstroepen doen er woensdag alles aan om mogelijke herdenkingen van het bloedblad op het Tiananmen-plein in de Chinese hoofdstad Peking, vandaag precies vijfentwintig jaar geleden, de kop in te drukken.

De beveiliging rond het Plein van de Hemelse Vrede (de letterlijke vertaling voor Tiananmen) is stevig opgeschaald. Tientallen agenten zijn op de been en patrouillewagens hebben zich verzameld om een oogje in het zeil te houden.

Ook enkele straten verder staan ze op de uitkijk en controleren ze tassen van voorbijgangers om eventuele incidenten en herdenkingsbijeenkomsten te voorkomen.

Kolonie

Het bloedbad wordt in China alleen herdacht in Hongkong. Die regio was, voordat het in 1997 bij China aansloot, een Britse kolonie. Hongkong heeft wel het politieke stelsel mogen behouden, waardoor er, anders dan in de rest van het land, enige politieke vrijheid is – in elk geval voldoende om te kunnen herdenken.

De verwachting is dat meer dan een half miljoen mensen de opstand in herinnering roepen. Ook op Taiwan, het eiland dat zich in 1949 afscheidde van China, zijn herdenkingen.

Opstand

In april 1989, het jaar waarin in veel communistische landen de bevolking in opstand kwam, hadden studenten en later ook anderen bezit genomen van het plein om te demonstreren tegen het communistische bewind.

Het leger besloot in de nacht van 3 op 4 juni in te grijpen om een einde te maken aan de maandenlange protesten. Hoeveel mensen door legereenheden zijn neergeschoten, is nooit helemaal opgehelderd. De autoriteiten houden het 241, maar het Chinese Rode Kruis sprak dat aantal tegen en vermoedde dat er 2.600 dodelijke slachtoffers vielen.

De onbekende man, die bekend werd onder de naam ‘Tankman‘ omdat hij in zijn eentje een colonne tanks probeert tegen te houden, groeide uit tot het symbool van het verzet tegen het dictatoriale regime.

Bron: YouTube