Steeds meer starters: vijf succesvolle startups

Het aantal startende ondernemers in Nederland groeit gestaag. Elsevier.nl zette vijf uiterst succesvolle Nederlandse startups op een rij.

Bijna 29.000 startende ondernemers hebben dit kwartaal een bedrijf opgezet. Het totale aantal starters zal dit jaar oplopen tot 123.000, blijkt uit cijfers van ING.

De meeste ondernemers kiezen voor een carrière in de zakelijke dienstverlening (34 procent), gevolgd door detailhandel (11 procent) en bouw (10 procent). Ook de gezondheidszorg, één van de weinige sectoren die afgelopen jaren groei vertoonde, is een populair onder de starters (10 procent). De horeca, vervoer en opslag, en industrie trekken het kleinste aantal starters.

Van welke Nederlandse startups kunnen andere ondernemers nog veel leren?

WeTransfer

Een Nederlandse down- en uploaddienst waarmee grote bestanden van maximaal 2 gigabyte kunnen worden gedeeld. Het bedrijf verstuurt twee miljoen bestanden per dag en vier petabyte aan gegevens per maand, dat zijn ruim vier miljoen gigabytes per maand.

Silk

Het in Amsterdam gevestigde bedrijf ontwikkelde een digitaal platform om informatie te structureren, interpreteren en te visualiseren. Silk is één van de weinig bedrijven die zich bezig houdt met Big Data: gigantische verzamelingen gegevens die alleen met geavanceerde software kunnen worden geanalyseerd.

Het Amerikaanse investeringsfonds New Enterprise Associates (NEA) investeerde onlangs een bedrag van 1,6 miljoen in het bedrijf. NEA is eens van de grootste durfkapitaalfondsen ter wereld. Tijdens de eerste investeringsronde in 2011 stapte Atomico in, opgericht door de Zweed Niklas Zennström, mede-oprichter van Skype.

Peerby

De Amsterdamse startup ontwikkelde een uitleenplatform waar gebruikers spullen kunnen lenen van mensen in de buurt. De oprichters willen hiermee een einde te maken aan de ‘wegwerpcultuur’. De onderneming won ook de internationale duurzame en sociale ondernemersverkiezing van Join Our Core.

Fosbury

De webtoepassing laat ondernemers experimenteren met het maken van coupons en het opzetten van campagnes. De Nederlandse startup doet mee aan het internationale en gerenommeerde groeiprogramma van TechStars.

LayerGloss

Het bedrijf werd door tech-magazine Wired uitgeroepen tot een van de meest veelbelovende startups van Europa. De online dienst biedt gebruikers de mogelijkheid om applicaties en mobiele websites te ontwikkelen, zonder dat er veel technische kennis voor nodig is.