Het nieuwe ontslagrecht dat volgend jaar gaat gelden, zal niet leiden tot een toename van vaste contracten. Ruim een kwart van de ondernemers verwacht flexwerkers korter in dienst te houden als de nieuwe regels ingaan.
Het wetsvoorstel dat eind november naar de Tweede Kamer is gestuurd, zou de positie van de flexwerker op de arbeidsmarkt moeten verbeteren. Slechts vier procent van de ondernemers is bereid om een flexwerker daadwerkelijk een vast contract aan te bieden, blijkt uit de maandelijkse enquête van TNS Nipo en het Financieele Dagblad.
Contract
De nieuwe regeling staat in de Wet Werk en Zekerheid, hierin staan de punten uitgewerkt die zijn afgesproken in het sociale akkoord en het begrotingsakkoord.
Een van die punten is dat werkgevers straks verplicht zijn om flexwerkers na twee jaar een vast contract aan te bieden, in plaats van na de nu geldende drie jaar. Bovendien mogen flexwerkers door de nieuwe maatregel slechts twee keer een tijdelijk contract krijgen, voordat werkgevers een vast contract moeten aanbieden.
Ontslag
De sociale partners willen dat flexwerkers door deze maatregel makkelijker aan een vast contract komen, maar of dat daadwerkelijk eenvoudiger gaat valt nog te bezien.
Ruim een kwart van de ondernemers verwacht eerder afscheid te nemen van de flexwerker. Een kleine meerderheid van de ondernemers denkt dat het makkelijker wordt om werknemers te ontslaan. ‘Daar fietsen we zo omheen,’ zeggen ze.