Vijf fouten die je niet moet maken als je je baan wil houden

'ANP'

Niemand is perfect, maar sommige werknemers zijn wel beduidend minder perfect dan hun collega’s. Vijf fouten die je niet moet maken als je geen zin hebt om ontslagen te worden.

  1. Rare e-mails schrijven. Een vrouw in Nieuw-Zeeland verloor haar baan omdat ze in hoofdletters schreef, en passages die ze extra onder de aandacht wilde brengen markeerde in rood of geel. En als we het dan toch over onnozele dingen hebben die je van achter je computer kunt doen: de baas beledigen op Twitter of Facebook. Don’t go there, vroeg of laat komt die er wel achter.
  2. Overschrijdend seksueel gedrag. Ja, natuurlijk kennen we allemaal die statistieken over hoeveel relaties er op het werk zijn begonnen.  En natuurlijk moet je je niet laten tegenhouden als die ene leuke collega nou net diegene is die het kantoor voor jou minder grijs maakt, voor de rest van je leven. Maar: seksistische tweets, seks met een patiënt… Dat kan nooit goed aflopen.
  3. Verdovende middelen gebruiken. Turner Yuri van Gelder werd een paar jaar geleden ontslagen bij Defensie omdat hij cocaïne gebruikte. En hij is niet de enige, alleen al 70 militairen verliezen jaarlijks hun baan vanwege drugsgebruik. Onze oosterburen kunnen er trouwens ook wat van: de afgelopen vier maanden verloren al veertien Duitse soldaten hun baan omdat ze teveel dronken terwijl ze op missie waren in Afghanistan.
  4. Grappige filmpjes maken met daarin het logo van je baas. Veertien later ontslagen badmeesters in Californië maakten ‘Lifeguard Style’, een parodie op de Koreaanse hit Gangnam Style. In het zwembad van hun baas, met de badpakken en zwembroeken die ze op hun werk moesten dragen.
  5. Anderen ervoor laten opdraaien als je zelf droge voeten wil houden. De Indiase verslaggever uit de video hieronder verloor zijn baan omdat hij verslag deed van de hevige overstromingen in het land, waarbij al honderden mensen doodgingen… vanaf de schouders van een arme man wiens dorp overstroomd was. Het commentaar van de verslaggever? ‘Het was de schuld van de cameraman! Die had me alleen vanaf de schouders moeten filmen.’ Overigens is het niet uit te sluiten dat die cameraman zelf ook droge voeten heeft gehouden, gezien het perspectief van de camera.

Mocht je om zo’n domme reden toch je baan verliezen, kan een rechter of voldoende media-aandacht je allicht nog helpen. Zowel de vrouw die in hoofdletters mailde als de badmeesters kwamen er uiteindelijk nog niet zo slecht vanaf: de vrouw kreeg een schadevergoeding, en de badmeesters kregen na massale steun van fans hun baan weer terug.