Onbetaalde stage tijdens studie vergroot kans op baan amper

Een onbetaalde stage lopen tijdens je studie vergroot de kans op een baan nauwelijks. Alleen door een betaalde stage nemen de kansen op de arbeidsmarkt toe.

Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse National Association of Colleges and Employers (NACE).

Stages

Aan het onderzoek van de NACE deden ruim 9.200 afgestudeerden mee. Van de studenten die een onbetaalde stage liepen kreeg 37 procent een baan aangeboden. Dat is slechts 1,8 procent minder dan de studenten die helemaal geen stage liepen.

De afgestudeerden die een betaalde stage hadden gedaan, deden het een stuk beter. Van hen kreeg 63,1 procent het afgelopen jaar werk.

Salaris

Bij het salaris van de eerste baan is er een nog opvallender verschil. De studenten die geen stage liepen, verdienden zelfs meer dan de studenten die onbetaald stage liepen. Het verschil was op jaarbasis 1.366 dollar (ongeveer duizend euro).

Wie al een betaalde stage had gedaan, verdiende bij de eerste baan op jaarbasis 51.930 dollar (bijna 40.000 euro) dollar, wèl aanzienlijk meer dan de studenten die geen stage liepen. Die verdienden namelijk 37.087 dollar (een kleine 30.000 euro).

Sectoren

Het is niet bekend waarom onbetaalde stagiairs het slechter doen op de arbeidsmarkt dan betaalde stagiairs.

Volgens Intern Bridge, een bureau dat studenten werft voor werkgevers, doen betaalde stagiairs het in alle sectoren even slecht of slechter dan studenten zonder stages.

Verbod

Het onderzoek van NACE gaat alleen over stages die studenten tijdens hun studie lopen. Door het beperkte aantal beschikbare banen voor starters lopen ook veel mensen na hun studie nog een stage.

In Nederland is dat eigenlijk verboden. Werkgevers zijn verplicht afgestudeerden het minimumloon te betalen.