Gelukkig is het land waarvan de inwoners de tijd en de energie hebben om zich druk te maken over een Koningslied. Dan moet de oplossing van de economische crisis wel nabij zijn.
Bij al die commotie ga je je afvragen welke adviseurs van de nieuwe Koning deze onzin hebben verzonnen? Nederland heeft immers het oudste volkslied ter wereld. Dus waarom moest er zo nodig een Koningslied komen?Waar is het historisch besef in hofkringen?
Juiste emoties
Het Wilhelmus staat als een huis, qua melodie. En de tekst heeft de eeuwen doorstaan. Bovendien kwam het Wilhelmus altijd goed van pas in tijden van voor- en tegenspoed. Bij de meeste Nederlanders roept het Wilhelmus precies de emoties op die horen bij zo’n dag als 30 april. Dus waarom was eigenlijk een apart Koningslied nodig?
Het idee voor een Koningslied is al net zo mal als dat andere plan van het Nationaal Comité Inhuldiging, namelijk het samenstellen van een boek met dromen, wensen en idealen. De nieuwe Koning kan die dromen niet verwezenlijken, want hij heeft daartoe immers de macht niet. En het is dan dom om de indruk te wekken dat hij wel de macht heeft om dit soort wensen van Jan en alleman te realiseren.
Teleurstelling
Dit plan kan alleen maar op een teleurstelling uitlopen bij de deelnemers. Of op een Tweede Kamer die zich, gegijzeld door een volkswil met oranje strik, gedwongen voelt hier en daar wat geld uit te trekken om een paar plannetjes voor elkaar te krijgen.
Met zulke adviseurs kan het Republikeins Genootschap wel inpakken.