Heeft Griekenland nog wel voldoende geld in kas om al die internationale geldschieters, die het noodlijdende Zuid-Europese land de afgelopen jaren op de been hielden, terug te betalen? Als we op de laatste actie van de relatief jonge regering mogen afgaan, niet.
De Griekse regering wil dat alle overheidsinstellingen of -bedrijven de kas opgeëist. Wat er nog aan geld in zit moet naar de centrale bank worden overgemaakt, luidt een maandag uitgevaardigd decreet.
De aanleiding voor deze stap is ‘een urgente en niet voorziene noodzakelijkheid,’ schreef de Griekse Staatscourant. De schatkist lijkt nu echt leeg te zijn, en intussen stijgt Griekse rente fors.
Kaasschaaf
Athene verwacht dat er met de ‘kaasschaafmethode’ nog genoeg binnenkomt om de komende weken aan onder meer internationale verplichtingen te voldoen. De socialistische premier Alexix Tsipras hoopt met het bijeen sprokkelen van het geld zo’n 3 miljard euro op te halen. De regering heeft tot 12 mei in ieder geval 850 miljoen euro nodig voor een terugbetaling aan het Internationaal Monetair Fonds, en 1,1 miljard euro voor het loon van ambtenaren.
Het land is een steunpakket in het vooruitzicht gesteld van 7,2 miljard euro, maar in ruil daarvoor moet het dan flink bezuinigen en hervormen. En daar wringt nu juist de schoen. Het zeer linkse Syriza – de grootste regeringspartij – heeft de verkiezingen glansrijk gewonnen met de belofte af te komen van de door de trojka opgelegde bezuinigingen.
Escalatie
Door al deze perikelen bestaat er de kans dat de veelbesproken ‘Grexit’ er alsnog komt. De directeur van de Europese Centrale Bank, de Italiaan Mario Draghi, maakt zich daar toch wel zorgen over, bleek dit weekeinde.
Want hoewel de eurozone beter bestand lijkt tegen een Grieks afscheid van de euro, zijn de gevolgen van een escalatie van de crisis moeilijk in te schatten, zei Draghi.
‘We hebben nu meer instrumenten voorhanden. Die zijn eigenlijk voor andere doelen, maar kunnen ook in tijden van crisis worden ingezet. Als de crisis doorzet, komen we echter op onbekend terrein. Het is te vroeg om daarover te speculeren.’ De Grieken moeten veel, veel meer werk verzetten, aldus de bankdirecteur. ‘Het is urgent.’