Zet pedofiel Robert Mikelsons na zijn celstraf het land uit

Straffen moeten het welzijn van de samenleving dienen. Dus in plaats van een dure tbs-behandeling, moet de pedofiel Robert Mikelsons na zijn gevangenisstraf worden teruggestuurd naar zijn geboorteland.

In deze zaak heeft de verdachte bekend 83 kinderen seksueel te hebben misbruikt. Hij is uiteindelijk aangeklaagd voor 67 kinderen.

In deze zaak varieerde de leeftijd van de slachtoffers van 0 tot 2.5 jaar. De verdachte koos voor die leeftijdscategorie omdat kinderen nog niet goed kunnen praten.

In deze zaak was het jongste slachtoffer 19 dagen oud.

In deze zaak is een van de slachtoffertjes 90 keer misbruikt.

In deze zaak was van een van de slachtoffertjes 2.000 foto’s en 138 films aanwezig.

In deze zaak heeft de verdachte op sommige dagen zich 5 keer vergrepen aan één kind.

In deze zaak ging de verdachte te werk op de crèche, bij hem thuis, of bij de kinderen thuis als hij op hen paste.

In deze zaak waren er in totaal 46.803 foto’s, 3.672 films, 58.000 pagina’s chatverslagen en 114.700 e-mails.

Zestig eeuwen

In deze zaak bevatte de computer van de verdachte 8 terabyte aan kinderporno. Dat zijn 8 miljoen ordners, ofwel 8 miljard A4’tjes, ofwel 800 kilometer papier ofwel een papierstapel die hoger is dan het hoogste gebouw ter wereld.

In deze zaak was sprake van een ‘militaire’ versleuteling van de computer van de verdachte die zijn filmopnames met wachtwoorden van meer dan dertig tekens had beveiligd. Volgens deskundigen had het zestig eeuwen kunnen duren om de computers te kraken.

In deze zaak zei de verdachte: ‘Ik ben te vergelijken met Martin Luther King. Dankzij mij is er nu een hulplijn voor pedofielen.’ Zijn verrichtingen noemde hij ‘kunstwerk’. Dat deed hij omdat ‘iedere artiest wel van applaus houdt. Dan kunnen mensen er nog plezier aan beleven. Het is mijn bijdrage aan de groep waartoe ik behoor’.

In deze zaak waren de details zo weerzinwekkend dat de officieren van justitie de tenlastelegging in de rechtbank sterk hadden samengevat.

Grootste zedenzaak

In deze zaak heeft zelfs de advocaat van de verdachte de heftige beelden die zijn vertoond op de zittingsdagen ontweken. In een documentaire daarover verklaarde hij naast het scherm te hebben gekeken.

In deze zaak sprak de officier van Justitie van ‘een Amsterdam van voor en een Amsterdam van na de zedenzaak’.

In deze zaak, ook wel de grootste zedenzaak ter wereld genoemd, is Robert Miķelsons aanvankelijk veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. In hoger beroep kwam er een jaar gevangenisstraf bij.

In Nederland staat op het seksueel misbruik van kinderen onder de 12 jaar een gevangenisstraf van maximaal 12 jaar.

Als sprake is van verschillende slachtoffers, zoals in deze zaak, dan kan die straf worden verhoogd met eenderde, tot zestien jaar. Stapeling van straffen, zoals in Amerika gebeurt, is hier niet mogelijk. Afgelopen juni heeft Robert Miķelsons aangegeven in cassatie te gaan.

Wraakzucht

In deze zaak kreeg Robert Miķelsons per kind omgerekend 2.4 maanden gevangenisstraf (uitgaande van 87 baby’s).

In deze zaak was een baby 3.4 gevangenismaand waard (uitgaande van 67 slachtoffertjes).

In rechtsstaten zijn straffen een beschaafde wraakzucht. Volgens socioloog Norbert Elias is beschaving het uitgroeien van externe sociale controle naar interne individuele controle.

Wie deze redenering toepast op de zaak van Miķelsons, kan niet anders dan concluderen dat onze interne controle ernstig uit balans is geraakt omdat de grote morele regressie van deze zaak, in combinatie met het aantal en de leeftijd van de slachtoffers, levenslange gevangenisstraf had moeten opleveren.

Beheersen

Daarbij komt dat straffen het welzijn van de samenleving moeten dienen. Tevens horen ze zichtbaar, merkbaar en herkenbaar zijn. In deze zaak is het laatste geheel afwezig. Temeer wanneer deskundigen aangeven dat de seksuele gevoelens van Robert Miķelsons jegens kinderen niet zullen veranderen. Hij zal ze hoogstens enigszins leren beheersen.

Zoals een expert zei: hij zal leren tot tien te tellen. Is met deze sombere vooruitzichten de dure investering van langdurige, zo niet levenslange, tbs-behandeling gerechtvaardigd?

Zinloos

Waarom niet gewoon, zoals forensisch psycholoog Ernst Ameling suggereerde, na het uitzitten van de gevangenisstraf

Miķelsons ongewenst vreemdeling verklaren, op het vliegtuig zetten en terugsturen naar zijn land van herkomst, Letland?

Ongewone zaken vragen om ongewone maatregelen. En aangezien alles, maar dan ook echt alles, anders was in deze zaak en kans op herstel nihil is heeft tbs geen enkele zin en is het uitzetten van Miķelsons een meer dan redelijke oplossing. Het is nu te hopen dat de Nederlandse wetgever het strafrecht in zedenzaken dusdanig aanpast dat straffen in gelijke gevallen voornamelijk het belang van de slachtoffers en de maatschappij dienen.

En natuurlijk zinloze investeringen zoals tbs en dwangverpleging overbodig verklaren.