In Nederland komt bezuinigen vooral neer op lastenverzwaring

Nederlanders worden hard geraakt door aanhoudende lastenverzwaringen, terwijl de overheidsuitgaven blijven stijgen. Waarom lukt het in België wel om de economie aan de gang te krijgen?

Nederland is helemaal verkeerd bezig, schrijft de Amerikaanse econoom Paul Krugman in zijn blog op de website van The New York Times.

Het kabinet bezuinigt veel te enthousiast, waardoor de werkloosheid hard oploopt. Nederland moet een voorbeeld nemen aan België, vindt Krugman. Daar bezuinigt de regering mondjesmaat en gaat het economisch veel beter.

Krugman, een volgeling van John Maynard Keynes, berijdt hier zijn favoriete stokpaardje: als het economisch tegenzit, moet de overheid juist meer uitgeven. Maar hij gaat te kort door de bocht.

Uithollen

Dat de BV Nederland zoveel slechter draait dan de NV België – zoals ze de nationale economie daar noemen – komt niet doordat de Nederlandse overheid minder uitgeeft.

Dat gebeurt namelijk niet: de overheidsuitgaven stijgen alleen maar. Het bezuinigingsbeleid waar Krugman het over heeft, bestaat vooral uit lastenverzwaringen, die de koopkracht van Nederlanders steeds verder uithollen.

Die lastenverzwaringen komen bovendien midden in een huizencrisis, die Nederlanders hard in de portemonnee raakt. Bij veel mensen zit hun vermogen vast in hun huis.

Funest

In België hebben ze daar geen last van: daar zijn de huizenprijzen sinds 2008 alleen maar gestegen.

Zorgwekkend is het dat de lastenverzwaring in Nederland gewoon doorgaat. Vanaf volgend jaar gaat het kabinet nivelleren, waardoor iedereen die meer dan 20.000 euro bruto per jaar verdient, erop achteruit gaat.

De Belgische regering vermijdt zulke funeste algemene maatregelen. De btw verhogen – een maatregel die iedereen van koopkracht berooft – heeft ze ook niet gedaan. De Belgen komen dus wel als winnaar uit de bus.