Te vrezen valt dat het terugschroeven van de gaswinning zal leiden tot nieuwe lastenverhogingen. Maar dat moet het kabinet nu juist niet doen. Verstandiger is om het uitgavenpatroon van de overheid aan te passen aan de nieuwe realiteit.
Nederland verkwist zijn bodemschat, concludeerde de Groningse econoom Flip de Kam al eens.
Alle opbrengsten van het aardgas, dat zo rijkelijk aanwezig is in de Nederlandse bodem, worden door de overheid direct uitgegeven. Aan uitkeringen, ambtenarensalarissen en malle infrastructuurprojecten.
Compenseren
Nu het kabinet de gaswinning in het grote Groningse veld wil terugschroeven omdat het aardschokken veroorzaakt, zullen burgers gelijk de gevolgen merken. De overheid moet ergens geld vandaan halen om de weggevallen inkomsten te compenseren.
Naar verluidt boekt de overheid zo’n 700 miljoen euro minder aan aardgasbaten in voor 2014. Verder komt er een fonds van 1 tot 1,5 miljard euro om de ontstane schade in Groningen te compenseren.
Hoe gaat het kabinet dit oplossen? Als voorgaande bezuinigingsrondes een indicatie zijn, zal het met lastenverzwaringen extra geld willen binnenharken.
Realiteit
Maar dat moet het kabinet nu juist niet doen. Nu aardgasbaten niet langer vanzelfsprekend zijn, wordt al te zeer duidelijk dat de Nederlandse overheid met zijn uitgavenpatroon op veel te grote voet leeft.
Snijden in de overheidsuitgaven is dus het devies. Niet alleen omdat werkenden al meer dan genoeg belasting betalen, maar vooral omdat het aardgas sowieso een keer op is.
De overheid kan zijn uitgavenpatroon maar beter snel aanpassen aan de realiteit.