De cijfers van het CPB zijn bemoedigend, maar mogen geen reden zijn voor Den Haag om de geldkraan open te zetten. De overheid moet de eigen uitgaven flink beperken en belastingen verlagen.
Nederland kruipt uit het dal, maar het herstel gaat traag. Dit jaar groeit de economie volgens het Centraal Planbureau (CPB) met een magere driekwart procent, volgend jaar een half procentpunt meer.
Op zichzelf is dat, na jaren van tegenslag, goed nieuws. Het CPB ziet ‘duidelijke tekenen van herstel’. De productie in industrie en bouw groeit fors, consumenten hebben meer vertrouwen en de huizenmarkt trekt aan.
Daling
Toch zullen dit jaar ook nog veel werknemers hun baan verliezen. De werkloosheid loopt dit jaar op, tot 650.000. Pas volgend jaar, in 2015, is er eindelijk weer sprake van een daling.
Punt van zorg blijft het begrotingstekort. Dat blijft dit jaar weliswaar onder de Brusselse grens van 3 procent van het bbp, maar loopt volgens het CPB dit jaar wel weer op tot 2,9 procent.
Volgend jaar daalt het tot tekort op de begroting tot 2,2 procent. Dat betekent dat de overheid in 2015 nog altijd 14 miljard euro bijleent. De staatsschuld loopt nog steeds flink op.
Rollen
In politiek Den Haag gaan alweer stemmen op dat het geld moet rollen. Dat is kortzichtig. Zolang de overheid geld tekortkomt, moet de overheid de hand op de knip houden.
Tegelijkertijd is het een feit dat de malaise mede is veroorzaakt door de voortdurende lastenverzwaringen van de laatste jaren. Het is goed voor de economie als de belastingen omlaag gaan.
Dat kan wel, maar dan moet de overheid het mes zetten in de eigen uitgaven. Dat is in Den Haag echter niet populair.