ING verrast dat Amsterdam twijfelt aan ‘eerlijkheid’ bank

08 november 2013Leestijd: 1 minuut

Staatsbank ING gaat met Amsterdam praten, nadat de gemeente donderdag besloot te onderzoeken of de bankrekeningen die de gemeente bij de bank heeft, kunnen worden weggehaald.

Het onderzoek komt op initiatief van de Partij voor de Dieren, die met slechts één zetel in de Amsterdamse gemeenteraad zit.

Bankwijzer

De partij twijfelt of de ING wel zo’n ‘duurzame’ en ‘transparante’ bank is. De eenmansfractie ziet liever dat bankrekeningen van de gemeente worden ondergebracht bij banken als ASN Bank of Triodos Bank die volgens de partij een voldoende scoren op de ‘eerlijke bankwijzer‘.

Op die website wordt vermeld of een bank ‘mensenrechten, klimaat en dierenwelzijn’ wel serieus neemt, zaken waar ook de Partij voor de Dieren zich druk over maakt.

Serieus onderzoek

Volgens de door de gemeenteraad aangenomen motie gisteren is het beleid van ING op het gebied van ‘duurzaamheid’ en ‘transparantie’ onder de maat. De gemeenteraad vindt die aanname van de Partij van de Dieren voldoende reden om een serieus onderzoek in te stellen.

ING zegt verrast te zijn door het onderzoek en zich niet te herkennen in het geschetste beeld.  Een woordvoerder van de bank geeft aan dat ‘ING juist heel goed contact heeft met de gemeente Amsterdam, ook als grote werkgever in de hoofdstad.’