Dijsselbloem: miljardenlening aan Griekenland was fout

Het verstrekken van miljardenleningen aan Griekenland was achteraf gezien niet de juiste methode. Europa had ook private beleggers moeten laten meebetalen.

Dat heeft minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zondag gezegd in Buitenhof.

Cyprus

‘Als er problemen worden gecreëerd in de financiële sector, dan zal de financiële sector ook met een oplossing moeten komen,’ zei Dijsselbloem. De minister wees naar de manier waarop in Cyprus de bankencrisis werd bezworen.

Voor het eerst betaalden ook private spaarders en beleggers mee aan de oplossing van het probleem (bail-in). ‘Je ziet dat Cyprus nu veel sneller herstelt dan bijvoorbeeld Griekenland waar het land met enorme schulden is achtergebleven door de gekozen aanpak,’ zei Dijsselbloem. De minister noemde de ‘Dijsselbloem-doctrine’ de ‘sleutel om die besmetting vanuit de financiële sector naar overheden te doorbreken’.

Fundamenteel herstel

De minister zei ‘erg blij te zijn’ dat met de nieuwe aanpak van het bankenprobleem de rekening niet meer bij de belastingbetaler wordt gelegd. Maar bovendien, zo zei Dijsselbloem, zorgt het ervoor dat beleggers beter gaan nadenken over de risico’s die ze nemen. ‘Voor het eerst wordt de fundamentele verhouding tussen beleggers en risico’s hersteld.’

Volgens Dijsselbloem is het concept van een bank die ‘too big to fail’ is, achterhaald. In de toekomst zullen vaker banken omvallen, of, als de banken blijven bestaan, zullen de verliezen worden gedragen door de investeerders in die bank.

Bankenunie

Als voorafgaande aan de intrede van de Bankenunie in 2016 alle banken diepgravend zullen worden doorgelicht, is de verwachting dat niet alle banken dat gaan overleven. De directie van de Europese Centrale Bank (ECB) houdt er rekening mee dat een aantal banken zal omvallen, zei Dijsselbloem. Daarom zijn banken nu al bezig met hervormingen en het afstoten van verliesgevende vertakkingen. Alleen banken die dat nu niet doen, zullen daar met de Bankenunie de gevolgen van ondervinden.

Vanaf 1 november 2014 zullen alle banken in Europa onder het toezicht van de ECB vallen. De 130 grootste banken zullen direct door Europa in de gaten worden gehouden, de kleinere banken blijven onder toezicht van de nationale centrale banken.