Nederlandse economie iets meer gegroeid dan gedacht

24 december 2013Leestijd: 1 minuut

De economische groei in het derde kwartaal valt iets hoger uit dan eerder werd geraamd. In november ging het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog uit van 0,1 procent groei, nu is dat bijgesteld naar 0,2 procent.

Dat blijkt dinsdag uit de nieuwste cijfers van het CBS. De groei in het derde kwartaal is 0,2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.

Consumptie

Ten op zichte van vorig jaar is de economie met 0,4 procent gekrompen. Dat was volgens de eerste raming nog 0,6 procent.

De export van goederen en diensten en consumptie door de overheid zijn naar boven bijgesteld. De import van diensten, de consumptie door huishoudens en de investeringen zijn neerwaarts bijgesteld.

Herstel

Het aantal banen in het derde kwartaal was 160.000 lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat is een daling van 2 procent.

De economie lijkt de eerste tekenen van voorzichtig herstel te tonen. Premier Mark Rutte (VVD) denkt dat volgend jaar het jaar van herstel wordt. Hij spreekt van een jaar ‘waarin we weer vooruit mogen kijken’.