De huurprijzen stijgen komend jaar onterecht hard. Een verkeerde berekening van de inflatie zorgt ervoor dat huurders tot 2 procent te veel betalen.
Dit leidt huurdersorganisatie de Woonbond af uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Niet realistisch
De fikse huurprijsverhogingen doen de consumentenprijsindex, de gemiddelde prijsontwikkeling in Nederland, stijgen, waardoor de inflatie hoger uitvalt. Hogere inflatie leidt op zijn beurt tot hogere huurprijzen. ‘Een huurprijsspiraal,’ aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping.
Een sterk stijgende consumentenprijsindex is echter niet realistisch: door de lage hypotheekrente en de dalende prijzen van koophuizen is de prijsontwikkeling in werkelijkheid veel lager.
Tweede Kamer
Het CBS zou de inflatie hierdoor 0,5 procent te hoog inschatten. Uiteindelijk betalen huurders daardoor tot 2 procent te veel.
De Woonbond vraagt de Tweede Kamer in een brief met klem de cijfers opnieuw te bekijken zodat de verhoging in de toekomst lager uitvalt.
Zinloos
Volgens veel economen kloppen de plannen van de overheid voor de koopwoningmarkt evenmin. Een rondgang van Het Financieele Dagblad leert dat een aantal hoogleraren de reanimatieplannen van het kabinet ‘zinloos’ vindt.
Rabobank-bestuursvoorzitter Piet Moerland denkt dat de huurdersmarkt moet groeien; mensen zouden met huren moeten beginnen, zodat zij kunnen sparen voor een koophuis.
De mogelijk onterechte stijging van de huurprijzen zou zo’n ontwikkeling in de weg kunnen staan.