Duitsland verbiedt voorlopig boringen naar schaliegas

Duitsland staat nog niet toe dat er in het land wordt geboord naar schaliegas. Zolang er chemicaliën bij de boringen worden gebruikt, zal de regering schaliegaswinning niet toestaan.

Dat zegt de minister van Milieu, Barbara Hendricks, in een interview met Der Spiegel.

Onconventioneel gas

De Duitse regering laat onderzoek doen naar het verwerven van onconventioneel gas zoals steenkool- of schaliegas.

‘Maar dat betekent niet dat we daarmee de deur openen. Tot nu toe is er geen boortechniek ontwikkeld zonder het gebruik van chemicaliën. En deze regering is heel duidelijk dat het chemicaliën afwijst,’ zegt Hendricks.

Om schaliegas te winnen is het noodzakelijk om de bodemlaag te ‘fracken’. Dit betekent dat onder grote druk een mengsel van water, chemicaliën en zand in de bodemlaag wordt geïnjecteerd.

In de Verenigde Stappen wordt op deze manier al naar schaliegas geboord en ook Nederland staat open voor de nieuwe vorm van gasboringen. In Brabant, de Noordoostpolder en op de Peel zijn al opsporingsvergunningen afgegeven die ook voorzien in proefboringen.

Vervuiling

Milieuorganisaties vrezen dat de boringen de aardbodem vervuilen en beschadigen. Onder meer om die reden staan Frankrijk, Oostenrijk en Bulgarije fracken niet toe. Groot-Brittannië heeft wel oren naar de nieuwe vorm van gaswinning.

Voormalig topman van Shell Peter Voser noemt het optimisme over schaliegas ‘een hype’. In Amerika hebben de onconventionele boringen het bedrijf een hoop geld gekost.