FNV eist uitstel van herkeuring honderdduizenden Wajongers

De FNV eist dat het kabinet de herkeuring van ruim 200.000 jonggehandicapten met een Wajong-uitkering uitstelt tot er voor hen uitzicht is op werk. Als het kabinet dat niet doet, staat het Sociaal Akkoord op losse schroeven.

‘Als staatssecretaris Klijnsma dit niet aanpast, moeten we weer met minister Asscher en premier Rutte om tafel,’ zegt FNV-voorzitter Ton Heerts maandag in de Volkskrant.

Bijstand

Het kabinet is van plan alle ontvangers van een Wajong-uitkering tussen januari volgend jaar en januari 2018 te herkeuren, maar Heerts vindt dat te snel. Hij denkt dat deze groep dan ‘met een enkeltje’ in de bijstand terechtkomt.

‘Sommigen komen dan zelfs helemaal zonder inkomen te zitten, omdat ze wat spaargeld hebben of omdat ze bij hun ouders wonen die een inkomen hebben. Dat gaat levens ruïneren en gezinnen ontwrichten.’

Het kabinet maakte in juni bekend jongeren met een Wajong te willen herkeuren. Heerts heeft niets tegen het principe, maar wel tegen het tempo.

Wajong

Nederlanders die voor hun zeventiende te maken krijgen met een langdurige ziekte of handicap, kunnen een beroep doen op de Wajong. Het aantal Wajongers is de afgelopen jaren gestaag toegenomen.

In 2011 bleek uit onderzoek van het Centraal Planbureau dat veel jongeren met een bijstandsuitkering, na de decentralisering van de bijstand naar gemeenten, van de bijstand naar de Wajong zijn geloodst.

Dit is voor gemeente aantrekkelijk, omdat zij een bijstandsklant kwijtraken. Die persoon krijgt dan een hogere uitkering van het Rijk.

Uitkering

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) maakte in november bekend dat zij werkt aan een nieuw wetsvoorstel om ervoor te zorgen dat Wajongers, in een aantal gevallen hun uitkering minder snel verliezen.

Naar schatting zijn zo’n 40.000 Wajongers echt duurzaam gehandicapt en kunnen zij de uitkering behouden. De rest moet na de herkeuring aan het werk of de bijstand in.