‘Pensioenfondsen houden premie hoog, ondanks lagere opbouw’

Zeker een half miljoen Nederlanders betaalt dit jaar een gelijke of hogere pensioenpremie dan vorig jaar, terwijl de pensioenopbouw afneemt. Een belangrijke reden hiervoor zou zijn dat pensioenfondsen jarenlang te lage premies hebben gevraagd.

Dat blijkt woensdag uit onderzoek van het Financieele Dagblad onder de grootste vijftig pensioenfondsen.

Schatkist

Vanaf dit jaar heeft het kabinet de maximale belastingvrije pensioenopbouw beperkt van 2,25 naar 2,15 procent van het brutoloon. Het kabinet doet dit, omdat werknemers later met pensioen gaan en dus langer de tijd hebben om een pensioen op te bouwen.

Van de ruim twintig fondsen die hierdoor de opbouw moesten verlagen, heeft maar de helft ook de premie verlaagd. Bij de andere helft bleef de premie gelijk of steeg deze zelfs.

Dat maatregel van het kabinet moet de schatkist 700 miljoen euro opleveren, schrijft de krant. Het opbouwpercentage gaat in 2015 verder omlaag naar 1,875 procent.

Ruimte

Volgens de pensioenfondsen is er onvoldoende financiële ruimte om de premie naar beneden bij te stellen. ‘Als we de premies hadden verlaagd, zouden we niet meer aan de eisen van DNB van een kostendekkende premie voldoen,’ zegt een financieel directeur Martin Mos van een pensioenfonds.

Intussen meldt De Telegraaf dat steeds meer pensioenfondsen er zo goed voor staan dat zij ruimte zien om de pensioenen te verhogen. Zo ziet het pensioenfonds van Unilever zelfs ruimte om ook de verhoging die de afgelopen jaren achterwege bleef, alsnog uit te voeren.