De economie lijkt langzaam aan te trekken, maar de consumentenbestedingen blijven achter. Een stijging van de lonen zou daarbij kunnen helpen.
Dat zeggen economen in De Telegraaf naar aanleiding van de loondiscussie in Duitsland. Daar pleit Jens Weidmann, president van de Deutsche Bundesbank, voor een loonstijging van 3 procent.
Consumptie
Steven Brakman, hoogleraar economie, zegt dat er veel is geprobeerd, ‘maar niets helpt om de consumptie aan te zwengelen’. ‘Misschien moeten we nu iets creatiefs doen: meer loonsverhoging zal zeker helpen om de bestedingen te stimuleren.’
Loonkosten in Nederland kunnen met 3 tot 3,5 procent stijgen, zegt Lex Hoogduin, oud-directeur van De Nederlandsche Bank tegen de krant. Dat is belangrijk volgens Hoogduin om de inflatie aan te wakkeren.
‘Nu dreigt er deflatie en als je daar eenmaal in terechtkomt, kom je er moeilijk weer uit.’ Iedereen met schulden, bijvoorbeeld een hypotheek, heeft last van de lage inflatie, zegt Knot.
Herstel
Volgens econoom Robin Fransman zijn ‘de koopkracht en de inflatie te laag’. Die moeten omhoog om economisch herstel mogelijk te maken.
Dit jaar is de gemiddelde cao-loonstijging 1,63 procent. Honderden cao’s zijn nog niet verlengd omdat de bonden het niet eens worden met de werkgevers over de lonen. Hoogduin pleit niet voor een algemene loonsverhoging. ‘Per bedrijf en sector moet je naar de productiviteitsontwikkeling kijken.’