De Turkse regering bemoeit zich weer eens met Nederlandse interne aangelegenheden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara waarschuwt het kabinet voor het in hun ogen ‘agressieve’ en ‘racistische’ beleid tegenover de Turkse gemeenschap.
Dat zegt een woordvoerder van het ministerie, schrijven Turkse media woensdag, waaronder Hürriyet. Tanju Bilgic vindt ‘discriminerende’ uitingen jegens Turken die deel uitmaken van de Nederlandse samenleving ‘onacceptabel’.
‘We hebben moeite om te begrijpen waarom deze ‘racistische aanvallen’, die niet te verenigen zijn met onze lange geschiedenis met Nederland, op de agenda staan.’
Stoere woorden
De woordvoerder verwees in zijn verklaring ook naar de kritiek van minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) op Turkse belangenclubs als Milli Görüs en Diyanet. Asscher wilde de clubs enige tijd gaan monitoren, omdat hij ernstige twijfels heeft over de rol van deze verenigingen bij de integratie van Turken in Nederland.
Juist vandaag was er kritiek uit de Tweede Kamer op de houding van Asscher. Oppositiepartij CDA vindt dat van de aanvankelijk stoere woorden van de PvdA’er maar weinig over is. ‘Na heftige reacties vanuit die Turkse organisaties en uit eigen gelederen kiest hij een andere toon, ‘ zegt CDA-Kamerlid Pieter Heerma.
Inmiddels lijkt Asscher meer voor een goed gesprek te voelen, schreef De Telegraaf vanochtend. De integratiekoers van de minister was voor PvdA-Kamerleden Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu aanleiding om uit de fractie te stappen en door te gaan als tweemansfractie.
Asscher zegt in reactie op de Turkse beschuldigingen dat deze ‘onjuist, ongeïnformeerd en ongepast’ zijn. Als het waar is, voegt hij eraan toe, want hij heeft nog geen brief gezien.
Als aantijging echt is, is dat ongeïnformeerd, onjuist en ongepast. Integratiebeleid gericht op meedoen en erbij horen, voor iedereen in NL
— Lodewijk Asscher (@LodewijkA) November 26, 2014
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Vatbaar
Turkije is ook ontstemd over het onlangs naar buiten gekomen onderzoek naar Turkse jongeren. Daaruit komt een beeld naar voren dat ze ‘vatbaar zijn voor extremisme en terrorisme ondersteunen’.
Uit dat onderzoek van Motivaction zou blijken dat 87 procent van de Turks-Nederlandse jongeren het goed vindt dat terreurbeweging Islamitische Staat ‘voor verandering zorgt in de regio’. Daarnaast vindt 80 procent het geen probleem als Nederlandse jihadstrijders en terroristen terugkeren naar Nederland.
Op het onderzoek kwamen geschokte reacties van partijen als VVD en CDA, maar ook kritiek, vooral van de bovengenoemde Turkse organisaties. Zij trekken de uitkomst en de methoden van het onderzoek in twijfel.