Premier Mark Rutte (VVD) staat er niet van te kijken dat de EU opnieuw rond de tafel zit met Turkije over eventuele toetreding. Tegelijkertijd probeert hij de Kamer gerust te stellen.
‘De toelatingseisen en -voorwaarden worden op geen enkele manier verzacht of aangepast,’ verzekerde Rutte het parlement tijdens een debat donderdagavond. Volgens hem komt Turkije niet makkelijker in de EU door de migratiecrisis.
De Tweede Kamer is bang voor een dergelijke versoepeling, nu de EU actief toenadering zoekt tot de Turken in de hoop de stroom migranten in te dammen.
Gevangenis
Rutte vindt het ‘niet gek’ dat het toetredingsoverleg wordt herstart. Volgens hem kan over bepaalde punten worden gesproken, ook al zijn ze het op andere onderdelen niet met elkaar eens. Coalitiepartijen VVD en PvdA kunnen zich daarin vinden.
Maar SP, D66, CDA, ChristenUnie en SGP zijn fel tegen een koppeling van de migrantencrisis en een hernieuwd toelatingsproces. Ze wijzen erop dat de mensenrechtensituatie en andere omstandigheden in Turkije alleen maar zijn verslechterd.
Het toetredingsproces opnieuw opstarten is ‘absoluut onwenselijk‘, vindt bijvoorbeeld CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. Het land houdt zich niet aan de mensenrechten en de beginselen van de rechtsstaat, en gooit journalisten in de gevangenis.
Visumvrij reizen
Er wordt nu gesproken over het versnellen van het visumvrij reizen voor Turken, aldus Rutte. Turkije vangt al veel vluchtelingen (zeker twee miljoen Syriërs) op, en wil best nog meer mensen opvangen.
Ankara krijgt daarvoor extra geld van Brussel. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Turkse regering bedisselden bovendien dat het toetredingsproces van Turkije tot de Unie wordt versneld.
Merkel – voorheen fel tegenstander van een eventueel Turks lidmaatschap – was hier blijkbaar toe bereid om te voorkomen dat meer migranten de oversteek wagen naar Griekenland.
De Europese Commissie praat nog met de Turken over aanscherping van de grensbewaking, verbetering van de opvang en registratie, en het terugsturen van migranten die zijn afgewezen in de EU.