Het bedekken van het gezicht wordt op een aantal plekken verboden: in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en overheidsgebouwen. Met de nieuwe wet wil het kabinet een ‘duidelijke norm stellen’ in de samenleving.
De ministerraad zal op korte termijn een voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) bespreken, melden bronnen aan RTL Nieuws.
Sancties
In het plan staat dat iedereen in scholen, ziekenhuis, in het openbaar vervoer en het gemeentehuis zijn gezicht moet tonen, vanwege de dienstverlening en de veiligheid. Op die manier wordt ‘open communicatie’ mogelijk, die past bij de Nederlandse maatschappij, zeggen ingewijden tegen RTL Nieuws.
Wat zijn de (mogelijke) sancties als iemand zich niet aan dit verbod houdt? Het bedekken van het gezicht in de hierboven genoemde plekken zal worden bestraft met een boete in de eerste categorie. Dat betekent maximaal 405 euro.
De bronnen weten te melden dat het niet het doel niet is om burqadragende mensen te beboeten, maar dat er dus een duidelijke norm moet worden gesteld. Het kabinet regelde eerder al dat wie een bijstandsuitkering heeft maar met gezichtsbedekkende kleding op bij een sollicitatiegesprek komt, die uitkering kan kwijtraken.
Sluier
Een algeheel burqaverbod komt er dus niet. Op straat lopen met een burqa wordt niet strafbaar. Wel kan de politie vragen om in de openbare ruimte de allesbedekkende sluier af te doen, als de agenten vinden dat dit nodig is voor identificatie van de persoon.
Een algeheel verbod op het dragen van burqa’s is wel wat het eerste kabinet van premier Mark Rutte (VVD) – met steun van gedoogpartij PVV – in gedachten had.
Het oorspronkelijke plan werd in 2012 ingediend, maar is nooit behandeld omdat VVD en PvdA nieuwe afspraken maakten in hun regeerakkoord. Volgens ingewijden had het wetsvoorstel ‘weinig prioriteit’ en ligt het politiek gevoelig, maar zou er lang aan het voorstel zijn gewerkt. Wanneer het precies wordt ingevoerd, moet nog blijken.