Geen woorden maar daden, Opstelten. Aanpakken dat nieuwjaarstuig!

En weer was het geweld tegen hulpverleners rond Oud en Nieuw erger dan het voorgaande jaar. Een softe aanpak helpt niet, dat is inmiddels wel bewezen. Tijd dat minister Opstelten geweldplegers daadwerkelijk ‘onschadelijk’ maakt.

Het buitensporige Oud en Nieuw-geweld tegen hulpverleners vergt een hardere aanpak. De rituele reactie van minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie – ‘Blijf met je poten van onze mensen af’ – blijft anders inhoudsloos.

Geweldplegers moeten ‘onschadelijk’ worden gemaakt.

Wellicht is het verstandig om standaard politie mee te sturen met brandweerauto’s en ambulances. Mochten er te weinig agenten beschikbaar zijn, dan moet de minister de hulp van het leger maar inroepen.

De cijfers zijn opnieuw schokkender dan de vorige keer. Zeker 135 mensen gebruikten rondom de jaarwisseling geweld tegen brandweerlieden, politie of ambulancepersoneel.

Supersnelrecht

Hulpverleners werden in hun werkzaamheden belemmerd en kregen, behalve scheldwoorden, soms vuurwerkbommen naar hun hoofd geslingerd. Hoe gestoord kun je zijn met een slok te veel op of onder invloed van drugs.

Een deel van de geweldplegers wordt deze week al voorgeleid aan de ‘supersnelrechter’. De zwaardere gevallen volgen later. Het Openbaar Ministerie eist standaard een 75 procent hogere straf voor delicten tijdens Oud en Nieuw. In het geval van geweld tegen hulpverleners wordt de normale eis nog eens verdubbeld.

Die aanpak lijkt stevig, maar de rechters vonnissen vaak lager. Terecht deed korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie in De Telegraaf een klemmend beroep op rechters om streng te straffen.

Binnenblijven

Vast onderdeel van de straf zou een uitgaansverbod voor de komende jaarwisseling(en) moeten zijn. Wie zich niet kan gedragen, moet voor straf binnenblijven. Daarnaast kan het geen kwaad om de tenlastelegging flink op te tuigen.

Het gooien van een vuurwerkbom naar hulpverleners is geen kattekwaad, maar een poging tot doodslag of in elk geval zware mishandeling. Tot slot moeten dronken geweldsplegers gedwongen worden iets te doen aan hun alcoholgebruik.

Dat een softe aanpak niet helpt, is eens te meer bewezen. In de thuishaven van Opstelten hebben ze daar een mooie uitdrukking voor: geen woorden, maar daden.