Moeten er dan tanks voor de deur van het NOS Journaal?

Het is verstandig om na te denken hoe acties zoals die van Tarik Zahzah kunnen worden voorkomen. Maar er zijn grenzen aan beveiliging.

Dat een gewapende man gisteravond na gijzeling van een portier wist door te dringen tot een studio van het NOS Journaal en zendtijd eiste, roept vragen op over de kwetsbaarheid van nieuwsredacties voor terroristen en verwarde types.

Tien minuten nadat de verwarde gijzelnemer in de studio stond, werd hij door gealarmeerde agenten ingerekend. Die namen daarbij een groot risico, maar de tijd ontbrak om een arrestatieteam in te schakelen. Achteraf bleek het wapen nep en werd duidelijk dat de man geen explosieven bij zich had.

Pasje

De beveiligers van het NOS-complex op het Media Park in Hilversum zitten op de eerste verdieping achter een open balie en zijn niet bewapend. De werkvloer van het Journaal zit op een hogere etage. De poortjes naar de liften en op de verdiepingen gaan alleen open voor wie een pasje heeft. Is dat voldoende?

De beveiligers van de Tweede Kamer zitten achter kogelwerend glas. Maar ook dan bestaat het risico dat bezoekers worden gegijzeld en de portiers zo worden gedwongen doorgang te verlenen.

Eenling

De recente aanslag in Parijs op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo toonde aan dat ook een bewapende politieman gewapende terroristen niet tegenhoudt.

Meteen na de gijzeling donderdagavond werd het NOS-complex ontruimd. Het Achtuurjournaal kon niet worden uitgezonden. Een verwarde eenling legde zo een vitaal onderdeel van de democratie lam.

Het is verstandig om na te denken hoe dergelijke acties voorkomen kunnen worden. Maar er zijn grenzen aan beveiliging. Niemand wil tanks voor de deur.