Strijd tegen moderne terreur nog belangrijker dan herdenken oorlog

'EPA'

De schietpartij in Dallas laat zien hoe riskant het kritiseren van de islam is. Geert Wilders verdient, net als cartoonist Kurt Westergaard, alle steun in zijn vastberaden voornemen niet te zwichten voor terreur.

Eberhard van der Laan heeft zich weer eens van een bewonderenswaardige kant getoond.

De PvdA-burgemeester van Amsterdam liet weten vierkant te staan achter de organisatoren van het Festival van het Vrije Woord, dat afgelopen zaterdag Kurt Westergaard verwelkomde. De door moslims bedreigde Deense cartoonist kon alleen onder zware bewaking het debatcentrum De Balie betreden.

Risico

Het is heel triest dat de vrije geesten die openlijk de islam durven kritiseren, hun leven niet meer zeker zijn.

De schietpartij in Dallas, Texas op een bijeenkomst waar cartoons van Mohammed werden getoond, bewijst hoe groot het risico is. PVV-leider Geert Wilders, hoofdspreker bij het evenement, sprak terecht van een aanslag op de vrijheid van meningsuiting.

Wat het nut is van het drijven van de spot met de profeet, is niet helemaal duidelijk. Maar het staat vast dat iedereen het volste recht heeft dit te doen.

Laf

Het is vrij makkelijk om na een aanslag mee te doen aan een demonstratie tegen onverdraagzaamheid. Zoals massaal gebeurde na de moordpartij in Parijs in januari, toen ineens een enorme sympathie leek te bestaan voor het satirische weekblad Charlie Hebdo.

Maar het kost veel meer inspanning, durf en geld om de vrijheid in de praktijk te verdedigen tegen fundamentalisme.

Schrijversorganisatie PEN blijkt niet over de vereiste moed te beschikken. Zij trok zich laf terug uit het Festival van het Vrije Woord.

Terreur

Het is zeker waardevol om deze dagen de gewonnen strijd tegen het nationaal-socialisme te herdenken. Maar nog belangrijker is het om met alle mogelijke middelen een dam op te werpen tegen modern totalitarisme.

Geert Wilders en Kurt Westergaard verdienen alle steun in hun vastberaden voornemen om niet te zwichten voor terreur. Het is jammer – en eigenlijk onbegrijpelijk – dat juist een schrijversorganisatie weigert dit te beseffen.