Duitse geschiedenis weerklinkt in curieus asielbesluit

'EPA'

Immigranten worden verdeeld over de landen van de Europese Unie, zo besloten de asielministers dinsdag in Brussel. Een curieus besluit dat mede is genomen als reactie op de Duitse geschiedenis.

Het was weer zo’n onnavolgbare werkelijkheid die dinsdag aan de Brusselse onderhandelingstafels werd besproken: 120.000 immigranten die in Griekenland of Italië verblijven, moeten worden verdeeld over de 28 Unielanden.

Gekopieerd

Het quotum is een Duits idee. In Duitsland worden immigranten naar rato verdeeld over de zestien bondslanden. Dit model wordt nu Europees gekopieerd.

De reden is dat de Duitse regering denkt dat het door ongelimiteerd immigranten binnen te laten, de zwarte eigen historie kan witwassen. Tot welke chaos dat leidt, bleek afgelopen weken.

Gevaarlijk

Via de Brusselse band, zo werd gisteren duidelijk, wordt die Duitse geschiedenis en de verwerking daarvan aan andere Unielanden opgelegd. Dat is heel gevaarlijk, zo oordelen topwetenschappers en commentatoren deze week in Elsevier.

De enige landen die dit scherp zien zijn Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië. Zij stemden tegen het Duitse plan maar verloren het pleit.

De Duitse geschiedenis blijft daardoor niet alleen in de schoolboeken actueel, ook in de politiek. Dat is niet een kompas waarop Europese politici moeten willen varen.