Aantal verkeersboetes blijft stijgen: record dreigt

In de maanden mei, juni, juli en augustus zijn er in totaal 3.423.794 boetes uitgeschreven voor verkeersovertredingen. Dat zijn er enkele honderdduizenden meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het grote deel van de boetes is opgelegd voor het overtreden van de maximumsnelheid, fout parkeren, rijden door rood licht, het ontbreken van een gordel of helm, handheld bellen en fietsen zonder licht. De meeste snelheidsovertredingen zijn geconstateerd in de randstad op de A2 en de A4.

Tegenvallende inkomsten

De extra opbrengsten die de verkeersboetes op de A2 en de A4 dit jaar zullen opleveren worden geschat op 80 miljoen euro en zijn bedoeld om de tegenvallende inkomsten uit griffierechten te compenseren.

In de eerste vier maanden van dit jaar, haalde het Rijk naar schatting al 330 miljoen euro binnen. Met de miljoenen boetes uit het tweede deel van het jaar stevent het ministerie van Justitie af op een recordvangst van 1 miljard euro aan verkeersboetes.

Hoge boetes

Het dreigende record wordt voor een groot deel veroorzaakt door de verhoging van de verkeersboetes.

Eerder werd duidelijk dat de Tweede Kamer in debat wil met minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) om te voorkomen dat verkeersboetes verhoogd worden met 2,8 procent. Volgens Opstelten gaat het slechts om een inflatiecorrectie.

De verhogingen stuiten niet alleen op protest bij boze automobilisten, maar ook politieagenten zijn niet blij met de hoge boetes die zij uit moeten schrijven.