Honderden miljoenen euro’s aan onterechte toeslagen verdwenen

De Belastingdienst kan 273 miljoen euro aan onterecht uitgekeerde toeslagen niet terugvorderen. Vooral aan huurtoeslagen is sinds 2006 een groot bedrag aan toeslagen onterecht uitbetaald: 118 miljoen euro.

Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Financiën op verzoek van RTL Nieuws heeft vrijgegeven.

Onterecht

Nederlanders die recht hebben op een bepaalde toeslag krijgen deze bij wijze van een voorschot. Dat voorschot is gebaseerd op gegevens die de burger zelf heeft aangeleverd. Na berekening van de Belastingdienst kan blijken dat het geld onterecht is uitgekeerd.

Dit kan bijvoorbeeld doordat het geschat inkomen hoger uitvalt. Het kan na berekening ook blijken dat de burger te weinig geld heeft gekregen. De Belastingdienst betaalt dan alsnog uit.

Een bedrag wordt ‘oninbaar’ bijvoorbeeld als iemand failliet gaat of in de schuldsanering zit. Gedurende vijf jaar kan de Belastingdienst het bedrag als nog terugvorderen, als iemand in die tijd toch over vermogen beschikt.

Fraude

Het is onduidelijk welk deel van het geld dat niet kan worden teruggevorderd door fraude is weggesluisd. In totaal ontvingen zeven miljoen Nederlanders vorig jaar negen miljoen toeslagen.

Het kan zijn dat nog meer toeslagen uiteindelijk niet worden terugbetaald. Tweehonderd miljoen euro krijgt de dienst zo moeilijk terug dat maatregelen als beslaglegging en dwangbevelen zijn ingezet.

Het toeslagensysteem lag eerder dit jaar al onder vuur, nadat bekend werd dat Bulgaarse bendes toeslagen aanvroegen voor Bulgaren. Staatssecretaris Frans Weekers (VVD, Financiën) kwam onder vuur te liggen en zei dat hij zou inzetten op strengere controle