Nederlandse diplomaat mishandeld in zijn huis in Moskou

15 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Twee personen zijn het huis van een Nederlandse diplomaat in Moskou binnengekomen en hebben hem mishandeld. Ook beschadigden de twee de inrichting.

Dat maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. De diplomaat raakte lichtgewond, maar maakt het inmiddels goed.

Veiligheid

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) heeft de Nederlandse ambassadeur in Moskou laten ontbieden. De ambassadeur zal woensdag op het ministerie in Den Haag langskomen.

Timmermans wil weten wat voor maatregelen moeten worden genomen om de veiligheid van Nederlandse diplomaten te garanderen.

Arrestatie

De verhoudingen tussen Nederland en Rusland staan al enkele dagen onder druk. In Scheveningen werd eerder deze maand de Russische diplomaat Dmitri Borodin gearresteerd door Haagse agenten nadat zij aanwijzingen kregen dat hij zijn kinderen zou mishandelen.

Nederland heeft uiteindelijk excuses aangeboden, maar onder anderen de Russische rechts-populistische politicus Zjirinovski vond dit onvoldoende. Hij riep eerder op de ruiten in te slaan van de Nederlandse ambassade in Moskou. Zaterdag kwamen tientallen Russen naar een demonstratie.

Incidenten

Of de mishandeling van de diplomaat verband houdt met de arrestatie van Borodin is nog niet bekend.

Nederland en Rusland vieren dit jaar hun eeuwenoude relatie, maar het Nederland-Rusland-jaar wordt vooral getekend door diverse incidenten. Zo waren er bij de komst van president Vlamir Poetin demonstraties en werden in september Greenpeace-activisten door Rusland opgepakt.