Bussemaker noemt subsidie voor popartiesten ‘bescheiden’

11 november 2013Leestijd: 1 minuut

De subsidies die succesvolle artiesten krijgen voor concerten in het buitenland is ‘bescheiden’ en helpen hen op weg. Zo brak Caro Emerald echt door in Groot-Brittannië nadat ze had opgetreden met een reissubsidie.

Dat antwoordt minister Jet Bussemaker (PvdA, Cultuur) maandag op kritiek van de VVD op tourneesubsidies.

Makkelijk

Als het aan de VVD ligt, komen succesvolle artiesten niet in aanmerking voor steun van de overheid. VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt dat er te makkelijk subsidie wordt verstrekt aan artiesten die ook zonder steun uitstekend kunnen functioneren.

Bussemaker is het daar niet mee eens en wijst erop dat succes in eigen land niet betekent dat een popartiest ook in het buitenland zullen slagen. Voor een tournee binnen Europa kan een artiest maximaal 5.000 euro krijgen, buiten Europa loopt dat op tot 7.500 euro.

Uitzondering

Artiesten kunnen maar een keer gebruikmaken van de subsidieregeling. Alleen voor Kyteman is een uitzondering gemaakt vanwege zijn ‘enorme artistieke ontwikkeling’, laat Bussemaker weten.

Naast Emerald en Kyteman kreeg ook singer-songwriter Laura Jansen 7.500 euro subsidie voor optredens in China. De producer van Caro Emerald zegt de kritiek op de subsidies niet te begrijpen. ‘Jezelf promoten in het buitenland kost vreselijk veel geld.’