Commissaris van de Koning Jan Franssen naar Raad van State

08 november 2013Leestijd: 2 minuten

VVD’er Jan Franssen wordt door het kabinet voorgedragen als lid van de Raad van State. Per 1 januari legt hij zijn functie als commissaris van de Koning in Zuid-Holland neer en wordt hij staatsraad bij de Raad van State.

Franssen wordt lid van de afdeling advisering, meldt de Raad vrijdag. Hij zal zich bezighouden met wetgevingsadvisering en dus niet met de bestuursrechtspraak.

Bijbanen

Naast Franssen zijn ook Bert Jan van Ettekoven en Johan van den Gronden benoemd tot staatsraad. Beiden treden toe tot de afdeling bestuursrechtspraak.

De 62-jarige Jan Franssen is sinds 2000 commissaris van de Koning(in) in Zuid-Holland en was daarvoor zes jaar burgemeester van Zwolle en bijna twaalf jaar lid van de Tweede Kamer.

Als commissaris van de Koning(in) lag hij onder vuur vanwege zijn vele bijbanen. Uit onderzoek van Elsevier bleek in 2009 dat Franssen jaarlijks flink bijverdiende.

Genootschap

In maart was er veel te doen om een feest van een besloten Haags genootschap waar Franssen lid van was. Franssen was gastheer van het feest voor Le Cercle Cigogne in het gemeentehuis Wassenaar en gaf daar 30.000 euro uit, op kosten van de provincie.

Dat is bijna drie keer zoveel als de nieuwjaarsreceptie van Zuid-Holland. Franssen bood uiteindelijk zijn excuses aan voor de affaire. Hij nam volledige verantwoordelijkheid voor de escalatie van de kosten.