Greenpeace-activisten hebben donderdag een levensgroot spandoek opgehangen aan het Shell-gebouw in Rotterdam. Maar de Brits-Nederlandse oliemaatschappij is helemaal niet actief in het Russische poolgebied.
Donderdagochtend beklommen Greenpeace-activisten het Shell-gebouw aan het Weena in Rotterdam. Ze hingen een enorm spandoek op met de beeltenis van Faiza Oulahsen, een van de opvarenden van protestschip Arctic Sunrise.
Protest
Greenpeace protesteert tegen de booractiviteiten in het poolgebied van het Russische bedrijf Gazprom. Omdat Shell met Gazprom samenwerkt, richt Greenpeace het protest nu ook op het Brits-Nederlandse olieconcern.
Maar Shell zegt helemaal geen activiteiten in het poolgebied te hebben. ‘We werken met ze samen in Siberië en voor de Russische oostkust, maar niet in het poolgebied. In april is een intentieverklaring tussen Shell en Gazprom getekend, maar die heeft nog tot niets geleid,’ laat een woordvoerder aan elsevier.nl weten.
Vette zakenrelatie
Greenpeace laat via de NOS weten dat Shell ‘om de hete brij heen draait’. ‘Waar het om gaat is dat Shell een vette zakenrelatie ter waarde van miljarden is aangegaan met Gazprom. Wij vinden dat een fatsoenlijk Nederlands bedrijf zich niet moet willen verbinden aan een bedrijf dat mensenrechten schendt,’ zegt woordvoerder Jelko de Ruijter.
Die woorden laat Shell aan Greenpeace. ‘Het is de Russische overheid geweest die de Greenpeace-mensen vast heeft gezet, niet Gazprom en al helemaal niet Shell.’
Het spandoek is intussen door Greenpeace verwijderd. Shell laat weten voorlopig geen stappen tegen Greenpeace te nemen. ‘We erkennen het recht op protest, zolang dit binnen een wettelijk kader gebeurt. Wel gaan we inventariseren of we geen fysieke schade hebben opgelopen bij de actie.’